بررسی تطبیقی اسطوره در ادبیات و قالی ایرانی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: اولین همایش ملی علوم انسانی اسلامی
- کد COI اختصاصی: NCIH01_053
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1258
نویسندگان
چکیده
قالی از جمله هنرهای کاربردی است که از نمادگرایی و اسطوره بهره ی فراوانی گرفته. طراحان قالی در دوره های گوناگون و تحت تأثیر دین، آئین، فرهنگ و ادبیات به طراحی نقوش مختلف پرداخته اند. از آنجا که قالی یکی از مظاهر فرهنگ ایران است لذا پیوند آن با ادبیات که همواره نقشی انکارناپذیر در زندگی ایرانیان داشته است، دور از تصور نخواهد بود. اسطوره به عنوان پدیده ای چندمعنایی از جهات مختلف مورد پژوهش قرار می گیرد و به دلیل اصل چندگانه بودنش، الگوی بسیاری از داستان ها و اشعار است. به واسطه ی پیوند ادبیات و قالی از دیرباز، نقش اسطوره در این هنر نیز قابل پیگیری می باشد. از جمله نقوش اسطوره ای که در قالی ایران استفاده ی فراوانی داشته است می توان به نقش جانوران گوناگون نظیر طاووس، هدهد، اسب، سیمرغ، گاو، اژدها و... و هم چنین قهرمانان ادبیات اسطوره ای ایران از قبیل رستم، اسفندیار، سهراب و... اشاره کرد که در شعر شاعرانی از جمله مولوی، فردوسی، حافظ، خواجوی کرمانی و... قابل بررسی است. شاعران ایران همواره از تمثیل و نماد برای بیان مفاهیم عرفانی، دینی، معنوی و... خویش بهره می گیرند. پیوند و تأثیر قالی و ادبیات ایران در استفاده ی مکرر از نمادهای اسطوره ای از دیرباز وجود داشته است. در این مقاله ی توصیفی که مطالب مورد نیاز آن با استفاده از روش کتابخانه ای گردآوری شده اند، سعی بر این است که به ارتباط ادبیات و قالی ایرانی در استفاده از اسطوره ها پرداخته شودکلیدواژه ها
قالی ایرانی، ادبیات اسطوره ای، جانوران اسطوره ای، نمادمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.