نوآوری های فانی کشمیری در نظریه اعتدال

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی اخلاق و آداب زندگی
  • کد COI اختصاصی: ETHICS04_088
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 519
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا والی اصل

دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه اخلاق دانشگاه زنجان

چکیده

نظریه اعتدال در اخلاق نظریه ای است که همه فضایل اخلاقی را به لحاظ وجودی در حد وسط میان دو طرف افراط و تفریط می داند و برای رسیدن به فضیلت در هر عمل و عاطفه ای، توصیه به میانه روی و رعایت اعتدال در آن می کند. این نظریه که منشا آن یونان باستان و آثار افلاطون و ارسطو است، به دلیل کاربرد زیادی که در زندگی روزمره دارد از اهمیت بسزایی برخوردار است. این نظریه به دلیل سازگاری اش با متون اسلامی از سوی فیلسوفان و حکمای اسلامی مورد توجه جدی قرار گرفته است و اغلب مبنای کتب اخلاقی آنها شده است. البته حکمای اسلامی در طرح این نظریه تابع محض فلاسفه یونانی نبوده و هر یک ابتکارات و نوآوری هایی در آن ایجاد کرده اند. محسن فانی کشمیری از علمای قرن یازدهم در کتاب اخلاق عالم آرا (اخلاق محسنی) از جمله مبتکران در این نظریه است. برخی از ابتکارات وی عبارتند از: ارائه تعریفی جدید از عدالت و ظلم متفاوت از تعریف ارسطو و افلاطون، رذیلت ندانستن نقاط مابین حد وسط و حد افراط و تفریط، تعیین شرع به عنوان ملاک و معیار تعیین حد وسط، دوازده دانستن اجناس عالی رذایل. مقاله حاضر در صدد پرداختن به این نوآوری هاست.

کلیدواژه ها

قاعده اعتدال، فضیلت، افراط، تفریط، حد وسط، ارسطو، فانی کشمیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.