پارامترهای موثر بر خستگی رانندگان و نقش آن در وقوع تصادفات

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی حوادث رانندگی و جاده ای
  • کد COI اختصاصی: TAC01_41
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1899
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا احدی

دکترای راه و ترابری، عضو هیات علمی پژوهشکده حمل و نقل وزارت راه و ترابر

علی زایرزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد راه و ترابری، دانشکده فنی دانشگاه تهران

چکیده

در ا ین تحقیق سعی شده است تا پدیده خستگی رانندگان و عوامل موثر در ا یجاد آن و نیز تاثیر عامل خستگی راننده در وقوع تصادفات رانندگی مورد بررسی قرار گیرد. خستگی در حالت کلی به معنا ی تحلیل و زوال انرژ ی فرد است و میتواند از نوع جسمی و یا روحی و روانی باشد. خستگی راننده منجر به ضعف توانایی او در قضاوت و تصمیم گیری صحیح میشود که میتواند تبعات مخاطره آمیزی به همراه داشته باشد.خستگی راننده با علایمی از قبیل انحراف از مسیر مستقیم، کندی عکس العمل، کاهش تمرکز، سنگینی پلک ها و خواب آلودگی بروز پیدا میکند. برای تعیین نقش خستگی به عنوان عامل اصلی در تصادفات، کشورها ی مختلف ضوابط گوناگونی را به کار میبرند. خواب از نیازهای اساسی بدن انسان است و بی خوابی یا کم خوابی میتواند منجربه علایمی گردد که فرد راننده، زندگی خود و دیگران را در معرض خطر قرار میدهد. نقش پارامترهای زمان و مکان نیز در این تحقیق به طور مجزا مورد بررسی قرار گرفته است. بیشترین تصادفات با عامل خستگی در ساعات ۲ الی ۶ بامداد و نیز ۱۵ الی ۱۶ اتفاق می افتند و همچنین مطابق انتظار را ه ها ی برون شهری جدا نشده و یکنواخت، محتمل ترین نقاط برای وقوع تصادفاتی با عامل خستگی رانندگان هستند.اقدام برای بهبود محیط جاده میتواند نقش مهمی در جلوگیری از خستگی رانندگان ایفا کند . نصب تابلوها ی حاوی پیا م های هشدا ر دهنده خطرات ناشی از رانندگی در حالت خستگی و نیز تعبیه استراحت گاه ها ی مناسب در طول مسیر از جمله این اقدامات هستند.در ا ین راستا باید کنترل هایی رو ی نحوه اعطا ی گواه ی نامه و وضعیت سلامتی و جسمانی رانندگان صورت گیرد. استفاده از فناوری از جمله تجهیزات پیشرفته درون خودرو که وضعیت سر و پلک زدن راننده را به صورت هوشمند و پیوسته کنترل میکند، میتواند در کاهش تصادفات موثر باشد. خستگی رانندگان عامل بس یار مهمی در وقوع تعداد ز یادی از تصادفات رانندگی در دنیا ا ست و در ا ین تحقیق تلاش بر آن شده است تا ضمن خاطر نشان کردن اهمیت و نقش آن در وقوع تصادفات رانندگی، راهکارها یی برای کاهش تاثیر عامل خستگی راننده در وقوع تصادفات ارایه گردد

کلیدواژه ها

خستگی راننده، تصادفات جاده ای، خواب آلودگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.