بررسی عوامل اقتصادی موثر بر مهاجرت جوانان روستائی به شهرها ( مطالعه موردی : شهرستان دماوند )

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی کشاورزی و توسعه
  • کد COI اختصاصی: AGRIDEV01_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن شوکت فدائی

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور شرق تهران

محمد خالدی

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه پیام نور شرق تهران

محمد خادمی نوش آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی - توسعه روستائی گرایش توسعه کشاورزی دانشگاه پیام نور شرق تهران

چکیده

در این تحقیق بدنبال عوامل اقتصادی موثر بر مهاجرت جوانان روستائی شهرستان دماوند به شهرها می باشیم . جامعه آماری این پژوهش شامل پنج دهستان شهرستان دماوند مجموعا دارای 27192 نفر جمعیت می باشد . حجم نمونه ازطریق جدول مورگان 377 نفر مشخص گردید . با توجه به امکانات تحقیق نسبت به تکمیل 236 پرسشنامه اقدام شد . جهت بررسی داده ها از روش تحلیل عاملی و جهت آزمون فرضیه از آزمون دوجمله ای استفاده گردید . نتایج نشان می دهد که اولین مولفه همبستگی بالائی با نداشتن شغل و کار مناسب (دائمی و فصلی) ، تنوع حرفه و شغل در شهر ، پائین بودن میزان درآمد در روستا ، تمرکز مراکز صنعتی در شهر و سرمایه گذاری نکردن دولت در روستاها دارد که 515 / 23 % واریانس را تبیین می نماید . دومین مولفه همبستگی بالائی با واردات محصولات کشاورزی ، عدم تامین کافی نهاده های کشاورزی توسط دولت ،کمبود نیروی کار و نیروی کمکی برای فعالیتهای کشاورزی و کارآمد نبودن دستگاههای دولتی در مناطق روستائی دارد که 082 / 16 % واریانس را تبیین می نماید . سومین مولفه همبستگی بالائی با نداشتن زمین کشاورزی کافی ، نداشتن سرمایه کافی جهت فعالیت در بخش کشاورزی ، مناسب نبودن قیمت محصولات کشاورزی و مشکلات بازاریابی و فروش محصولات کشاورزی دارد که 112 / 15 % واریانس را تبیین می نماید . چهارمین مولفه همبستگی بالائی با سخت بودن کار کشاورزی دارد که 487 / 8 % واریانس را تبیین می نماید . نتایج آزمون دو جمله ای تاثیر گذاری عوامل اقتصادی بر مهاجرت جوانان روستائی شهرستان دماوند را تائید می نماید .

کلیدواژه ها

مهاجرت ، روستا گریزی ، جوانان روستائی ، دماوند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.