ارزیابی کیفی ویژگی ها و معیارهای مؤثر در خدمات حمل و نقل همگانی شهری از دیدگاه کاربران (مطالعه موردی: سیستم اتوبوسرانی شهر تبریز)
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: فصلنامه جاده، دوره: 29، شماره: 73
- کد COI اختصاصی: JR_ROAD-29-73_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 475
نویسندگان
دانش آموخته دکترا، مدرس، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران- نویسنده مسئول
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران
چکیده
اهمیت ارزیابی کیفیت از منظر کاربران، دستیابی به آگاهی هایی در مورد سطح کیفیت پارامترهای مختلفخدمات حمل و نقلی از دیدگاه کاربران و ارایه آنها به مسئولان امر با هدف تدوین خط مشی ها و برنامه ریزی هایآتی، در راستای پاسخگویی به نیاز کاربران می باشد. معایب و نارسایی های برخی روش های قبلی ارایه شده در اینمبحث، ضرورت انتخاب و ارایه روشی نو، مناسب و کاربردی را می طلبد. در روش ارایه شده در این تحقیق، علاوه برسادگی و کاربردی بودن آن، یک سیستم کلی به بررسی همه جانبه سطح کیفیت خدمت از دیدگاه کاربرا نمی پردازد. ابتدا تعدادی پارامتر تأثیرگذار بر روی کیفیت خدمات حمل و نقل عمومی ( اتوبوس) انتخاب گردید، سپسبا استفاده از پرسشنامه طراحی شده، میزان اهمیت و عملکرد پارامتر مورد نظر از دیدگاه کاربران مختلف سنجیدهشد. در نهایت شاخصی با عنوان SQI (شاخص کیفیت خدمت) با ترکیب علمی، اصولی و دقیق معیارهای اهمیت و عملکرد، برای سنجش میزان کیفیت خدمات طراحی، و در دو نوع سرویس عادی و تندرو برای شهر تبریز توسعهداده شد.لازم به ذکر است که در مجموع تعداد 320 پرسشنامه از کاربران مختلف مصاحبه شده تأیید و نهایی گردید که پس از محاسبه شاخص کیفیت خدمت، مقدار 6/19 برای سرویس تندرو و 4/94 برای خدمات اتوبوسرانی عادی به دست آمد. ضمناً به غیر از یک پارامتر، در تمامی پارامترها سطح کیفیت خدمات اتوبوسرانی تندرو به مراتب بهتر و قابل قبول تر از سرویس عادی بود. در نهایت نتایج کلی نشان دهنده سطح کیفیت کاملاً پایین در سرویس عادی و سطح متوسط در سرویس تندرو بود؛ بنابراین، اقدامات ضروری در راستای بهبود شرایط کاملاً مورد نیاز می باشد.کلیدواژه ها
کیفیت حمل و نقل عمومی، حمل و نقل اتوبوس، سرویس اتوبوسرانی تندرو، اهمیت و عملکرد حمل و نقلمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی عوامل ایجاد ترک های لغزشی در روسازی های آسفالتی (مطالعهموردی: محور ترانزیت اردکان-چوپانان)
- ساسوبیت در اصلاح خواص قیرها بر اساس تحلیل خصوصیات فیزیکی ورئولوژیکی
- مقایسه رفتار مکانیکی مخلوط های آسفالتی با دانه بندی پیوسته ومیان تهی
- بررسی اثر افزودنی بیتوسول بر حساسیت رطوبتی و مقاومت شکست مخلوطآسفالتی
- بررسی آزمایشگاهی انواع گریدهای قیر و پالایشگاه های مختلف قیرساز برضوابط طبقه بندی قیر بر اساس درجه عملکردی ارتقاء یافته MSCR
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.