ارزیابی عملکرد بهره برداری از مخزن سد علویان در شرایط تغییر اقلیم آتی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 45، شماره: 79
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-45-79_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 713
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی قربانی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز- نویسنده مسئول

سیدحسن حسینی

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

مهسا حسنپور کاشانی

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

حبیبه عباسی

دانشجوی دکتری، مهندسی عمران، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

چکیده

در سا لهای اخیر تغییر اقلیم، یکی از مهم ترین چالش ها و بررسی اثرات آن بر منابع آبی یکی از اصلی ترین زمینه های تحقیقاتی در سرتاسر جهانمحسوب می شود. تغییر در رژیم جریان ورودی و میزان تبخیر از سطح مخازن سدها، به عنوان یکی از اصل یترین منابع آب مناطق نیمه خشک، در کنار افزایش تقاضای آب، عملکرد آن را دچار چالش خواهد نمود. در این تحقیق، عملکرد مخزن سد علویان واقع بر رودخانه صوفی چای، تحت شرایط اقلیمی دو دوره 2030-2011 و 2065-2046 به وسیله معیار قابلیت اطمینان کم یسازی گردید. برای پیش بینی جریان از دو مدل IHACRES و برنامه ریزی ژنتیک، و به منظور شبیه سازی ذخیره مخزن از ابزار پویایی سیستم استفاده شد. با فرض عدم افزایش میزان تقاضا، وقوع تغییر اقلیم تحت سناریو انتشار B1 و A2 در دوره اول باعث پایین آمدن قابلیت اطمینان متوسط نیازهای مختلف به جز نیاز شرب می شود. با این حال، با توجه عدم تغییر مقادیر میانه تغییرات، به نظر م یرسد تغییر اقلیم اثرات بسیار شدیدی را بر قابلیت اطمینان نیازهای مختلف برای این دوره نخواهد داشت. برای دوره دوم، با افزایش نیاز شرب به میزان پیش بینی شده در افق طرح و رساندن نیاز زیست محیطی به حد قابل قبول مونتانا، مقادیر میانه تغییرات نیز در برخی ماهها پایین تر از حدود قابل قبول قرار می گیرد. در مجموع می توان گفت حتی تحت سناریو انتشار B1 که کاهش جریان کمتری را برای اواسط قرن پیش بینی می کند. مخزن توانایی لازم برای تأمین نیاز پر اهمیت شرب را بر اساس مبانی طراحی مخزن در برخی ماه ها نخواهد داشت.

کلیدواژه ها

پویایی سیستم، تغییر اقلیم، سد علویان، قابلیت اطمینان، نمودار جعبه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.