کاربرد روش نسبت های فلزی در اکتشاف عناصر گروه پلاتین در منطقه فاریاب

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: بیست و ششمین گردهمایی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI26_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2464
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاوه پازند

دانشجوی دکتری اکتشاف معدن دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

فیروز علی نیا

استادیار دانشکده معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

کانسارهای عناصر گروه پلاتین (PGE) بیشتر همراه با سنگ های مافیک و اولترامافیک یافت می شوند. در این کانسارها عناصر گروه لاتین همراه با کانی سازی سولفیدی نیکل و مس می باشند. برای اکتشاف این کانسارها بر مبنای الگوی کانسارهای کشف شده در بوشولد و استیل واتر از نسبت های عناصر و نمودارهای نرمالیزه-کندریتی استفاده می شود. منطقه افیولیتی فاریاب بزرگترین ذخیره کرومیت ایران است و مطالعات اولیه نشان داد که حاوی کانی سازی سولفیدی در ایتولوژی های مختلف است. با توجه به شناسایی منابع PGE در لیتولوژیهای مشابه دیگر نقاط دنیا، اقدام به مطالعه عناصر گروه پلاتین در این منطقه شد. با مطالعه میکروسکوپی نمونه ها، فازهای سولفیدی شناسایی و مشخص شد سولفیدها بیشتر شامل پیروتیت، پنتلاندیت، میلریت و هیزولوودیت می باشند. تعداد 18 نمونه پس از مطالعات میگروسکوپی انتخاب و به روش قال گذاری و ICP-MS تجزیه شدند. نتایج بدست آمده نشان می دهد که ذوب بخشی در گوشته فوقانی صورت گرفته و کانی سازی عناصر گروه پلاتین در منطقه انجام گرفته است و جهت برآورد مقدار دقیق این عناصر باید مطالعات تفصیلی بویژه در سنگ های کرومیتی همراه کانی سازی سولفیدی آن انجام پذیرد.

کلیدواژه ها

عناصر گروه پلاتین ، فاریاب ، افیولیت ، کانی سازی سولفیدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.