نگرشی بر فعالیتها و اقدامات صرفه جویی آب و سازگاری با کم آبی در کشورهای مختلف جهان

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: اولین همایش سازگاری با کم آبی
  • کد COI اختصاصی: CCWS01_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5906
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر حیدری

عضو هیات

حسین دهقانی سانیج

عضو هیات

افشین حسین زاده

کارشناس دفتر توسعه شبکه های آبیاری و تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی، معاو

چکیده

درمقایسه با دوره زمانی 1960-1990 میلادی که در حدود 45 هزار سد در جهان ساخته شده است، در شرایط حاضر توسعه منابع آب در مقیاس وسیع کارایی اقتصادی کمتری دارد . در حال حاضر به علت رشد شدید جمعیت بخش شهری، برای تأمین آب مورد نیاز این جمعیت چاره ای جز استفاده از آب اختصاص داده شده به بخش کشاورزی نمی باشد . از طرفی دیگر به علت محدود بودن منابع آبی و مالی و همچنین مشکلات زیست محیطی، توسعه منابع آبی بیش از پتانسیل فعلی بسیار بطئی خواهد بود . در ارتباط با آب اختصاص یافته به بخش کشاورزی برای تولید محصولات مختلف و تأمین مواد غذایی، دو نظریه جهانی متفاوت وجود دارد . بر اساس نظریه اول، آب اختصاص یافته به بخش کشاورزی برای تأمین مواد غذایی جمعیت رو به رشد کره زمین کافی نمی باشد و امکان برداشت آب بیشتر از منابع سطحی و زیر زمینی حاکثر با 11-12 در صد رشد عملی است . نظریه دوم تأکید بر بهره برداری بهینه از منابع آب دارد . که برطبق آن ضروری است تا بهره وری مصرف آب ( کیلوگرم محصول تولید شده به ازای متر مکعب آب آبیاری مصرف شده ) در بخش کشاورزی افزایش یابد . به طوری که امروزه شعار مصرف آب در کشاورزی، محصول بیشتر از هر قطره آب می باشد . عملی کردن این شعار که آن را انقلاب آبی نامیده اند به مراتب دشوارتر از انقلاب سبز است که شعار آن محصول بیشتر از هر هکتار زمین بود . رقابت شدید میان بخش های صنعت، شهری و کشاورزی و خشکی و خشکسالی در کشور از نظر مصرف آب ایجاب می کند که منابع آب به طور بهینه مصرف شده و از هر واحد آب مصرفی تولید بیشتری بدست آید . در راستای کمک به این هدف در این مقاله تلاش گردیده است تا تکنولوژی ومدیریت های نوین و بدیع برای صرفه جویی در مصرف آب در کشاورزی فاریاب در کشورهای مختلف جهان ارایه گردد . مطالب به طور عمده برگرفته از پرسشنامه های ارسالی به کشورهای عضو کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشی و حاصل کار گروه فنی » صرفه جویی در مصرف آب برای کشاورزی « کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشی می باشد که هدف از آن جمع آوری و ارائه کلیه مطالب ومستندات، مطالعات موردی و حتی سخنرانی های ارائه شده در زمینه موضوع » صرفه جویی در مصرف آب « و تجارب حاصله در طی سال های 2003 - 1998 میلادی در کشورهای مختلف جهان و عضو کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشی می باشد . کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشی بر پایه اطلاعات مقدماتی جمع آوری شده از روش های اجرایی صرفه جویی آب در تعدادی از کشورهای عضو پیشرو پرسشنامه ای به 66 کشور ارسال نمود و از آنها خواسته شد جزئیات فعالیت خود در جهت صرفه جویی آب را تشریح نمایند . این پرسشنامه ها مشتمل بر تمامی انواع مختلف مصارف آب، نحوه تأمین و کنترل و کلیه اقدامات انجام شده در جهت صرف جویی و سازگاری با کم آبی و استفاده بهینه از آب تهیه و تنظیم گردیده بود . اطلاعات مورد درخواست همچنین شامل پیش بینی امکان استفاده از پساب های خانگی، پساب های صنعتی، و یا استفاده از زه آب های تصفیه شده و آب های لب شور بود . در این مقاله تلاش گردیده است این نتایج جمع بندی و با مقایسه با شرایط و اطلاعات کشور مورد بررسی و تجزیه و تحلیل و نقد قرار گرفته تا نسبت به ارائه یک جمع بندی با در نظر گرفتن مسایل و مشکلات آب و خاک وبهره وری آب در کشور اقدام و درسها و تجاربی برای صرفه جویی و سازگاری با کم آبی در کشور حاصل گردد .

کلیدواژه ها

بهره وری آب، صرفه جویی آب، سازگاری با کم آبی، تجارب صرفه جویی، کشورها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.