پتروژئوشیمی و زمین شناسی اقتصادی کانی های گارنت، تورمالین وآمفیبول در گرانیت های بن دونو، استان فارس ، ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: هجدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI18_132
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 606
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم قدمی

دانشجوی دکتری زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

محمد یزدی

دانشیار ، عضو هیت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران

مریم دالوند

دانشجوی دکتری زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

چکیده

گرانیت بندونو در مرکز تاقدیس کوهسفید توتک و 238 کیلومتری شمال خاوری شیراز رخنمون دارد. مجموعهی دگرگونی توتک، بخشی از زون دگرگونی سنندج- سیرجان است. بررسیهای صحرایی نشان میدهند که سن سنگهای منشأ این مجموعهی دگرگونی، پالئوزوئیک زیرین تا بالایی بوده و شامل میکاشیست، آمفیبولیت، مرمر و شیست سبز میباشند. حادثهی دگرگونی ناحیهای، پیش از ژوراسیک بالایی رخ داده و سپس مجموعهی توتک مورد هجوم یک تودهی گرانیتی قرار گرفته و سنگهای حاشیهی این توده تحت تأثیر دگرگونی همبری واقع شدهاند. بررسیهای صحرایی و آزمایشگاهی حاکی از آنست که در توده گرانیتی مذکور کانیهای فرعی متنوعی از قبیل گارنت، تورمالین، آمفیبول، زیرکن، اسفن، روتیل، آلانیت و آپاتیت وجود دارند. بر روی سه کانی گارنت، تورمالین و آمفیبول که قابل جداسازی بودند، تجزیهی پراش اشعهی ایکس انجام شد و مشخص گردید که گارنت تودهی گرانیتی از نوع اسپسارتین تورمالین از نوع شورل و آمفیبول از نوع اکتینولیت و ریشتریت میباشند. بر اساس نتایج تجزیه ICP که بر پایه فراوانی عناصر فرعی انجام شد در گارنت ها عناصر Mn,Ta,Th,Yb,Y و در آمفیبول ها عناصر Tl,Ni آنومالی مثبت نسبت به پوسته قاره ای نشان دادند.همچنین بررسی های اقتصادی نشان داد که تورمالین منطقه ارزش نیمه قیمتیدارد و گارنت ها را می توان به عنوان پودر ساینده استفاده کرد.

کلیدواژه ها

زون سنندج- سیرجان، گرانیت بن دونو، پراش اشعهی ایکس، تجزیهICP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.