اثر کاربرد ضایعات کارخانجات نیشکر، کودهای دامی و کاه گندم بر کربن آلی خاک و عملکرد گندم

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی بازیافت و استفاده از منابع آلی تجدید شونده در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCRRORRA03_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محی الدین گوشه

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز

سعید رادمهر

ایستگاه تحقیقات خاک و آب کرج

سعید سعادت

موسسه تحقیقات خاک و آب تهران

چکیده

جهت افزایش میزان کربن آلی در خاک و همچنین ارتقا میزان تولید محصول گندم، افزودن بقایای گیاهی و دامی بخاک حائز اهمیت میباشد . اغلب خاکهای استان خوزستان از نظر میزان کربن آلی در حد ضعیف ( کمتر از ( %1 بوده و لذا ارتقاء میزان مواد آلی خاک از اهم فعالیتهای بخش کشاورز ی در این استان است . از بقایای گیاهی عمده ای که به عنوان کود آلی مورد استفاده قرار می گیرند، ضایعات کارخانجات نیشکر از جمله باگاس و فیلترکیک ( گل کارخانه یا گل صافی ) موجود در استان می باشند . بجز قسمتی از باگاس که صرف تولید کاغذ میگردد، مابقی بدون استفاده، دپو میگردند و لذا می توانند به عنوان کود آلی مورد بهره برداری قرار گیرند . به این منظور، طرحی تحقیقاتی در قالب آماری بلوکهای کامل تصادفی و بصورت کرتهای دائمی یکبار خرد شده به مدت 5 سال 1378) تا (1383 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور واقع  در 31 ° 00 عرض شمالی و 48 ° 27  طول شرقی اجرا گردید . تیمارهای اصلی شامل نوع کود آلی بوده که عبارتند از : باگاس و فیلترکیک نیشکر، کود گاوی، کود مرغی ( کودهای دامی ) و کاه و کلش گندم ( بقایای گیاهی ) ، که با شاهد بدون کود آلی مقایسه می گردند . مقادیر کود نیز به عنوان تیمار فرعی شامل 2/5 ، 5 و 10 تن در هکتار می باشند . در هر سال پس از برداشت، عملکرد محصول، وزن هزاردانه و درصد کربن آلی، تعیین گردید . نتیجه آنکه، برای مزارع گندم نیمه جنوبی استان خوزستان ( با شرایطی مشابه منطقه مورد مطالعه ) ، مصرف سالانه 2/5 تن در هکتار از فیلترکیک نیشکر و 10 تن در هکتار کود گاوی و یا باگاس به منظور افزایش عملکرد دانه و میزان حاصلخیزی خاک، به مدت حداقل 5 سال لازم می باشد .

کلیدواژه ها

ضایعات نیشکر، کودهای آلی، گندم، کربن آلی خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.