تأثیر معماری و شهرسازی در ارتکاب جرم سرقت (نمونه ی موردی شهر تبریز)
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی علوم مهندسی، هنر و حقوق
- کد COI اختصاصی: ICESAL01_099
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1517
نویسندگان
عضو هیئت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه،گروه حقوق، مراغه، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد فقه و حقوق جزا ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه،گروه حقوق، مراغه، ایران
چکیده
یکی از عوامل مؤثر در وقوع جرم، محیط اجتماع و زندگی است و بررسی موضوعاتی همچون کیفیت و نحوهی معماری مسکن و چگونگی شهرسازی در جوامع و شهرهای مختلف یک کشور و یا محله های متفاوت یک شهرمبین تأثیرگذاری محیط بر بزهکاری است. نوع و کیفیت معماری و شهرسازی در کاهش یا افزایش وقوع جرایم تأثیر بسیاری دارد به گونه ای که امروزه درصد قابل توجهی از جرایم مخل نظم، امنیت و آسایش عمومی افرادناشی از همین موضوع؛ یعنی بی توجهی به معماری و شهرسازی صحیح و اصولی است. پژوهش حاضر سعی دارد راهکارهای نوینی در طراحی محیط های شهری و پیشگیری از جرم با طرح ارتقای امنیت و کاهشفرصت های جرم و جنایت در سطح شهر تبریز و برخورد علمی و عملی با این پدیده را ارائه دهد.روش پژوهش به صورت میدانی واز نوع مشاهده است. جامعه ی آماری مطالعه ی حاضر، تعدادی از سرقت های ارتکاب یافته به شهر تبریز می باشد. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد « ولیعصر- سیلاب » طور تصادفی در دو منطقه ی وقوع جرایم سرقت در این مناطق از شهر تبریز از الگوهای مکانی پیروی می کند و بیشتر جرایم در مناطق حاشیه ای با نظارت محدود که فاقد اصول معماری و شهرسازی مناسبند به وقوع می پیوندند. از طرف دیگرمشخص شد که شرایط محیطی نقش مهم در کاهش جرایم دارد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مکان های بی دفاع و حاشیه ای که فاقد اصول معماری هستند شرایط مساعدی را برای وقوع جرم فراهم می کنند. با گسترش شهرنشینی نظارت و کنترل و امنیت شهری کاهش می یابد اما باتوجه به مکان های مستعد جرم باید راهکارهایی را در جهت کاهش جرایم از طریق طراحی محیطی و ایجاد فضاهای قابل دفاع ارائه شود.البته با تخریب بافت های فرسوده و از بین بردن فضاهای بی دفاع و استفاده از سازه های مناسب و اصول شهرسازی متناسب با نیازهای بشری می توان در کاهش وقوع جرم و پیشگیری از تکرار جرم پیشقدم شدکلیدواژه ها
معماری، شهرسازی، طراحی محیطی، سرقت، پیشگیری وضعیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.