تعیین میزان دسترسی پذیری زیستی دو عنصر سنگین سرب و کادمیوم با تیمار کمپوست مخلوط توسط گونه تربچه وحشی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی و آنلاین اقتصاد سبز
  • کد COI اختصاصی: GETOROUD02_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 867
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت الله رشیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی آلودگی های محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و مسئول پژوهش سازمان مدیریت پسماند اس

سهیلا ابراهیمی

استادیار گروه خاکشناسی، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

پروین فرشچی

استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

آلودگی فلزات سنگین، یکی از مشکلات کمپوست تولیدی از پسماند مخلوط می باشد. هدف از انجام این پژوهش ، توجه ویژه بهاستاندارد سازی کمپوست از پسماندهای مخلوط و انجام آزمایشات لازم بر روی خاک مورد نظر قبل و بعد از استفاده کمپوست درمزرعه و انجام تمهیدات لازم جهت جلوگیری از آلودگی دو نوع فلز سنگین سرب و کادمیوم بوده است. در ابتدا با استفاده از نمونهبرداری مرکب 5 نمونه تهیه و آزمایش عناصر سرب و کادمیوم مطابق با روش استاندارد ایران انجام گرفت. نتایج نشان داد که درنمونه های معرف کمپوست کارخانه غرب استان گلستان، میزان غلظت بدست آمده سرب و کادمیوم در برخی نمونه ها از اساتانداردکشور کانادا و رده یک هلند بالاتر بود. از اینرو، تعیین میزان دسترسی پذیری زیستی سرب و کادمیوم توسط گونه گیاهی تربچهوحشی از تیره شب بویان (به علت سریع الرشد بودن و شاخص بودن این تیره گیاهی به عنوان گیاه بیش اندوز)، در 5 تیمار شامل(شاهد a=)؛ (b=12.5)؛ (c=20%)؛ (d=33%)؛ (f=50%) وزنی کمپوست با خاک مزرعه و در3 تکرار در شرایط محیطیگلدانی انجام گرفت و میانگین داده ها با نرم افزار SPSS بر اساس آزمون دانکن (p< %5) و نرم افزار Excel مقایسه شدند. در ابتدابهترین عملکرد رشد (رشد رویشی به همراه رشد زایشی یعنی غده به عنوان اندوخته، برای نمونه c، نمایانده شد. سپس شاهدافزایش معنا ی دار جذب و انباشت سرب و کادمیوم به ترتیب با تیمار 20% کمپوست نسبت به شاهد به میزان0.145ppm ، 1.930 ppm ، بودیم. اما میزان غلظت دو عنصر در همه تیمارها از دامنه سمیت گیاهان (برای سرب و کادمیوم بهترتیب 30-300 و 5-30 میلی گرم به کیلوگرم)، پایین تر بود که بیانگر عدم ممنوعیت استفاده از این کمپوست در یک دوره مصرف است و استفاده از آن را در دوره های دوم و سوم مشروط بر آزمایش خاک قبل از مصرف، می نماید. اما نتایج جالب توجهدیگر این بود که تربچه با جذب بالای سرب و کادمیوم، باعث پاک سازی خاک از این مواد شده و با دوره رشد یک ماهه خود میتواند در خاک های آلوده (به عنوان بیوفیلتر) موفق، عمل نماید.

کلیدواژه ها

دسترسی پذیری زیستی، سمیت سرب و کادمیوم، کمپوست مخلوط، تربچه، استاندارد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.