ارتقا اصول طراحی اقامتگاه سفر بر اساس نگرش اسلامی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی افق های جدید در معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: HIAP01_517
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب مقدوری

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری ، دانشگاه علم و صنعت ایران

مجتبی نبوی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری ، دانشگاه علم و صنعت ایران

مهدی حمزه نژاد

استادیار و عضو هیات علمی، دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

امروزه هتل ها و اقامتگاه های متعددی با توجه به استاندارد های متفاوت برای سفر ساخته میشوند و چگونگی تحقق اصول اسلامی در آنها همیشه مورد سوال است . با توجه به تاکید ویژه دین اسلام به بناهای عام المنفعه ای چون مدرسه ها ، حمام ها، تیمچه ها، بازارها، پل ها و بخصوص رباطها وکاروانسراها این سوال ایجاد می شود که اصول و مفاهیم والای اسلامی ، ما را به چه نوع معماری ای برای فضای اقامتی راهنمایی می کند ؟ چه معماری ای با چه ویژگی هایی متناسب با اصول اسلامی برای اقامتگاه است ؟ و اینکه معماری گذشته و امروزه ی اقامتگاه های شهر اسلامی چقدر به این اصول نزدیک است ؟ هدف پروژه حاضر بررسی ویژگی های فضاهای اقامتی)هتل و کاروانسرا( از نگاه احادیث و استخراج اصولی دراین راستا است . نویسنده با روش تحلیل و استدلال متون دینی ، در صدد پاسخ به این سوال است که فضای اقامتی از دیدگاه اسلام چه ویژگی هایی دارد ؟ از تحلیل آیات و روایات . بدست آمد که دین اسلام از 6 منظر طراحی فضای اقامتی را مورد ارزیابی قرار داده که عبارتند از : 7.زمین 2 . سلامت محوری 1 . اقتصادی 4 اجتمایی 5. پاسخ دهنده ی نیازهای سفر 6. حس مکان . سپس با روش مورد پژوهی کاروانسرای دیرگچین و هتل پدیده ی شاندیز مورد تحلیل و 16 قرار گرفته اند که - بررسی قرار گرفته و مطابقت آنها با اصول استخراج شده ارزیابی شده است .هر دو از نظر اسلامی بودن در بازه ی بین 66 نشان از این دارد که اصول اسلامی در هر دو تاحدی رعایت شده است . با در نظر گرفتن تفاوت تاریخی بین این دو اقامتگاه کاروانسرای دیر گچین با اصول اسلامی تطابق بیشتری دارد و اسلامی تر محسوب می شود

کلیدواژه ها

هتل، کاروانسرا، اقامتگاه ، شهر اسلامی ، دیدگاه اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.