رژیم جریان در سرریزهای کنگره ای قوسی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC13_225
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 915
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف سنگ سفیدی

کارشناسی ارشد سازههای هیدرولیکی، دانشگاه تربیت مدرس

مجتبی مهرآیین

استادیار گروه عمران، دانشگاه خوارزمی

مسعود قدسیان

استاد پژوهشکده آب، دانشگاه تربیت مدرس

علی قلیزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آب، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

سرریزها از جمله سازه های مورد استفاده در سدها و کانال های انتقال آب می باشند که با هدف تنظیم سطح آب و کنترل جریان احداث می گردند. یکی از راه کارهای موثر و اقتصادی جهت افزایش راندمان سرریزها، استفاده از تاج زیگزاگی یا سرریز کنگره ای می باشد. در این نوع سرریزها، با افزایش طول تاج در یک عرض مشخص، ظرفیت عبور جریان بیشتر می گردد. از جمله مسائل مهم در طراحی سرریزها، تغییرات رژیم جریان از لحاظ هواگیری و پتانسیل وقوع کاویتاسون در پایین دست تاج می باشد. این تحقیق آزمایشگاهی به بررسی تأثیر سه پارامتر بی بعد نسبت بار هیدرولیکی به ارتفاع تاج (H₀/P)، زاویه انحنا(Θ) و زاویه دیوار سرریز (α) بر نحوه تغییرات رژیم جریان در سرریزهای کنگرهای قوسی قرار گرفته در داخل مخزن می پردازد. نتایج نشان می دهد که با افزایش بار هیدرولیکی، جریان از نظر شرایط هواگیری، بترتیب چهار مرحله چسبندگی، هواگیری، خفگی و هواگیری مجدد را پشت سر خواهد گذاشت. با افزایش Θ و کاهش α که افزایش طول تاج را در پی دارد، مراحل مختلف هواگیری جریان در مقادیر کمتری از H₀/P آغاز می گردد. ضمناً مرحله هواگیری مجدد خاص سرریزهای قوسی خطی (Θ> 0⁰ و α=90⁰) می باشد. بترتیبی که بازای H₀/P> 1جریان از دو گوشه کناری سرریز مجدداً هواگیری کرده و زنجیرهای از هوا بشکل حلزونی و چسبیده به وجه پایین دست آن شکل گیرد.

کلیدواژه ها

سد، سرریز کنگره ای قوسی، بارهیدرولیکی، رژیم جریان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.