پیش بینی مشخصات جهش هیدرولیکی واگرا در مقطع مستطیلی با شیب کف معکوس با استفاده از سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی(ANFIS)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC12_228
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 511
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی اسمعیلی ورکی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه گیلان

اطهر کنعانی ماوردیانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد فومن و شفت، فومن

چکیده

دراین تحقیق از سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی(ANFIS) برای پیش بینی عمق ثانویه و طول جهش هیدرولیکی واگرا در مقطع مستطیلی با شیب کف معکوس که به جهت نبود رابطه تئوری صریح برای برآورد پارامترهای جهش، از حالت های خاص و پیچیده جهش هیدرولیکی می باشند، استفاده شده است. برای این منظور آزمایش هایی بر روی مدل آزمایشگاهی حوضچه آرامش و در دامنه ای از زوایای واگرایی(صفر، 3، 5، 7 و 10 ) و شیب های معیوس کف (صفر، 1/3، 4/2، 5/6 و 8 درصد) انجام پذیرفته و پارامترهای اصلی جهش شامل عمق ثانویه، طول جهش و افت نسبی انرژی اندازه گیری گردیدند. در مجموع تعداد 160 سری داده آزمایشگاهی شامل عمق ثانویه و طول جهش در گستره زوایای واگرایی و شیب های کف برای دو سری از داده های آموزش و آزمون مورد استفاده قرار گرفت. برای یافتن بهترین ساختار در مدل ANFIS جهت پیش بینی مشخصات جهش هیدرولیکی واگرا در مقط مستطیلی با شیب کف معیوس، انواع مولد سیستم استنتاج فازی (FIS) به کار گرفته شد. به منظور مقایسه نتایج از آماره های ضریب تبیین ( R2 ) و میانگین مجذور مربعات خطا (RMSE) استفاده شد. نتایج حاصل نشان دادند که از بین ساختارهای مختلف و از میان سه نوع سیستم استنتاج فازی(FIS) مختلدف، مدل با ساختار GENFIS2 و شعاع تاثیر 0/7 در پیش بینی عمق ثانویه و مدل با ساختار GENFIS3 و با 12 عدد تعداد خوشه توانسته بهترین تخمین در پیش بینی طول پرش داشته و پدیده های مذکور را با R2 به ترتیب برابر 0/979 و 0/983 و RMSE برابدر 0/2127 و 1/6077 پیش بینی نماید. مقادیر بالای بدست آمده برای R2 در هر مورد، بیانگر همبستگی نزدیک بین مقادیر خروجی مدل ANFIS و داده های آزمایشگاهی می باشد.

کلیدواژه ها

جهش هیدرولیکی واگرا، شیب کف معیوس، حوضچه آرامش،ANFIS، موید سیستم استنتاج فازی(FIS)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.