مطالعه آثار شیشهای ایران در دوران اسلامی قرون سوم تا چهارم هجری قمری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI01_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1001
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر علیپور

کارشناس هنر اسلامی هنر و صنایع شیشه

چکیده

هنر و صنعت شیشهگری ایران در دوران اسلامی، بهخصوص در قرون سوم و چهارم هجری قمری، پیشرفت و تحولی خاص یافته است. براساس آثار بهدست آمده از کاوشهای باستانشناسی، میتوان گفت، در شهرهای نیشابور، ری و گرگان هنر و صنعت شیشهگری رواج داشته است. این آثار شیشهای بهلحاظ فرم، تکنیک تزیین و نقش خاصاند. سوالهای اساسی که در این پژوهش به آن پاسخ داده میشود: آثار شیشهای قرون سوم و چهارم هجری قمری دارای چه فرمها، تکینکهای تزیین و نقشهایی هستند؟ آیا در فرم، تکنیک تزیین و نقشهای آثار شیشهای قرون سوم و چهارم هجری قمری ویژگیهایی از دوران ساسانی به کار رفته است؟ هدف اصلی این پژوهش شناخت هر چه بیشتر فرم، تکنیک تزیین و نقشهایی است که در این دوران در آثار شیشهای به کار میرفته است. این تحقیق براساس شیوه مطالعات تحلیلیتوصیفی و جمعآوری اطلاعات براساس منابع کتابخانهای انجام شده است. فرم کلی آثار شیشهای از جمله جام، کاسه، تنگ و دارای تزیینات سرد و گرم با نقشهای هندسی، جانوری، نوشتاری و گیاهی هستند. این نقش- ها به شیوههای طبیعی، منرسیم شیوهگری و خیالی با تکنیک تزیینی تراش روی شیشه ایجاد شدهاند. نقشهای هندسی، گیاهی، نوشتاری به خط کوفی و جانوری در دو گروه حیوانات و پرندگان است. این نقشها دارای ویژگیهایی از دوران پیش از اسلام در زمان ساسانیان و دوران اسلامی ایران در قرون سوم و چهارم هجری قمری هستند.

کلیدواژه ها

شیشهگری ایران، تراش شیشه، قرون سوم و چهارم هجری قمری، ساسانیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.