بررسی مقدماتی محوطه های باستان شناختی منطقه شاهدژ در استان مازندران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2069
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عابد تقوی

عضو هیات علمی گروه باستان شناسی دانشگاه مازندران

حسن هاشمی زرج آباد

عضو هیات علمی گروه باستان شناسی دانشگاه بیرجند

مصطفی ده پهلوان

دانشجوی دکتری باستان شناسی دوران تاریخی دانشگاه تهران

چکیده

تحولات سیاسی و اجتماعی در قرون اولیه اسلامی منجر به شکل گیری فضای نظامی امنیتی در جغرافیای سیاسی تبرستان شد. به طوریکه بازتاب این الگوی حاکم به روشنی در ساخت قلاع متعدد در بخش های وسیعی از سلسله جبال البرز قابل مشاهده است. دژ تاریخی شاهدژ در ارتفاعات جنوبی شهرستان ساری در منطقه چهاردانگه کیاسر ، بخشی از محوطه باستانی شاهدژ محسوب می شود که به همراه چهارده برجک نگهبانی وظیفه حفاظت از دژ و گذرگاه منتهی به ولایت قومس سمنان کنونی را بر عهده داشته اند. در این مقاله سعی شده ، از یکسو با بهره گیری از منابع مکتوب تاریخی و بررسی های میدانی باستان شناختی به معرفی محوطه های شناسایی شده، پرداخته و از سویی دیگر ، نقش و جایگاه این استحکامات نظامی در تحولات سیاسی و اجتماعی مازندران در صدر اسلام مورد ارزیابی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

تبرستان ، باوندیان ، استحکامات نظامی ، دژ شاهدژ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.