بررسی توان جذب فناوری در اقتصاد ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تخصصی رشد فناوری، دوره: 10، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_TD-10-39_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 762
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد سلمانی

دانشیار دانشگاه تبریز، ایران

فیروز فلاحی

دانشیار دانشگاه تبریز، ایران

پرویس محمدزاده

دانشیار دانشگاه تبریز، ایران

اکبر انرجانی خسروشاهی

دانشیار دانشگاه تبریز، ایران

چکیده

امروزه این طور بیان می شود که صرفا تکیه بر سرمایه فیزیکی و نیروی کار به عنوان منابع اصلی رشد اقتصادی ، باعث می شود کشور در روند توسعه پایدار نسبت به سایر کشورها عقب تر حرکت کند. بهبود بهره وری از طریق پیشرفت های فناوری تنها راهی است که تضمین تداوم رشد اقتصادی را به دنبال دارد . بنابراین ، مطالعه بالقوه اقتصاد از توآوری های فناورانه و ظرفیت جذب فناوری به منظور تخصیص منابع کمیاب موثر و مهم است . در این راستا هدف اصلی این مطالعه بررسی توانایی جذب فناروی خارجی در اقتصاد ایران می باشد . برای این منظور ، فرضیه قدرت جذب فناوری تیکسیا و فورتونا (2010) با داده های آماری ایران در طی دوره 1347 تا 1390 آزمون شد . بر ساس این نظریه ، وجود سرمایه انسانی مناسب باعث می شود تا فناوری ناشی از سرمایه گذاری مستقیم خارجی ، واردات کالاهای سرمایه ای و قراردادهای همکاری بین کشورها بیشتر و بهترر جذب اقتصاد شود. ضمنا هر چه بخش تحقیق و توسعه قوی تر باشد ، این جذب بیشتر خواهد بود. نتایج حاصل از تخمین مدل به روش هم جمعی جوهانس و جوسیلیوس حاکی از مثبت و معنی دار بودن امکان جذب فناوری های خارجی به واسطه وجود سرمایه انسانی مناسب در ایران می باشد . در حالی که امکان جذب فناوری از کانال تحقیق و توسعه معنادار نبوده و تاثیر معناداری بر سطح فناوری در ایران نمی تواند داشته باشد . در مجموع اقتصاد ایران به طور عمده توانایی جذب فناوری از طرف سه مولفه مهم جذب را دارا می باشد .

کلیدواژه ها

جذب فناوری ، بهره وری کل عوامل ، تحقیق و توسعه ، سرمایه انسانی ، اقتصاد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.