بررسی عوامل تعیین کننده هموارسازی سود سهام نقدی شرکت های پذیرفته دربورس اوراق بهادار تهران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی اقتصاد، حسابداری، مدیریت و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: EAMS01_711
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 738
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سینا خردیار

دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، گروه حسابداری، رشت، ایران

فاطمه امامعلی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری

چکیده

طی دهه اخیر هموارسازی سود توسط شرکت های بورس اوراق بهادار تهران افزایش یافته و تاثیر با اهمیتی برمتغیر های کلان اقتصادی و ریسک شرکت ها داشته است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل تعیین کننده هموارسازی سود سهام می باشد. با توجه به تحقیقات پیشین، سطح محیط اطلاعاتی، پراکندگی مالکیت، رکود مالی، ریسک شرکت و توان رشد شرکت به عنوان عوامل مورد بررسی بر هموارسازی سود سهام انتخاب گردید. برای اندازه گیری سطح محیط اطلاعاتی از متغیرهای اندازه و سن شرکت و برای اندازه گیری سایر متغیرها نیز به ترتیب از درصد سهام بزرگترین سهامدار، نسبت درآمدهای تجمعی کسب شده به کل دارایی ها ، انحراف استاندارد درآمدها به ازای هر سهم و متوسط نرخ رشد دارایی ها استفاده شده است. برای اندازه گیری میزان هموارسازی سود سهام هر شرکت نیز از مدل رگرسیون سری زمانی طی یک دوره 01 ساله استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها، تعداد 58 شرکت از سال 0851 تا 0830 بر اساس روش غربالگری از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شده و با استفاده از نرم افزارهای Eviews مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که اندازه و سن شرکت، پراکندگی مالکیت و توان رشد شرکت ارتباط معنی داری با هموارسازی سود سهام ندارد. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد رکود مالی دارای رابطه منفی و معنادار و متغیر ریسک شرکت دارای رابطه مثبت و معنادار با هموارسازی سود سهام هستند. در نتیجه، هموارسازی سود اگرچه منجر به کاهش رکود مالی می شود ولی ریسک شرکت ها را در بازار بورس افزایش می دهد.

کلیدواژه ها

هموارسازی سود، سطح محیط اطلاعاتی، پراکندگی مالکیت، رکود مالی، ریسک شرکت، توان رشد شرکت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.