بررسی تأثیر رشد مکانیزاسیون بر رشد بهرهوری در بخش کشاورزی ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی اقتصاد، حسابداری، مدیریت و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: EAMS01_652
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 707
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی نیک زاد

دانشجوی دوره دکتری گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران

ساسان اسفندیاری

دانشجوی دوره کارشناسی ارشد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

محمدرضا زارع مهرجردی

دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

با کمرنگ شدن مرزهای اقتصادی، رقابتهای جهانی، سیر پرشتاب فناوری برای تسخیر بازار، محدودیت منابع طبیعی، تلاش برای بهبود بهرهوری به پایه اصلی رقابت در صحنه جهانی تبدیل شده است. لذا منابع محدود در بخش کشاورزی، به کارگیری فناوری مناسب جهت استفاده بهینه از منابع کمیاب در امر تولید محصولات کشاورزی جهت تأمین امنیت غذایی را به یک ضرورت تبدیل کرده است که اخیراً مورد توجهسیاستگزاران قرار گرفته است، به طوری که در برنامه پنجم توسعه مقرر گردیده یک سوم رشد اقتصادی در کشور از طریق رشد بهرهوری حاصل گردد. دستیابی به این هدف در گرو افزایش بهرهوری در همه بخشهایاقتصادی کشور و لازمه آن توسعه مکانیزاسیون است. در همین راستا مطالعه حاضر به بررسی تأثیر توسعه مکانیزاسیون بر رشد بهرهوری در بخش کشاورزی پرداختهاست. به این منظور ابتدا با محاسبه شاخص بهره-- وری مالمکوئیست روند رشد شاخص بهرهوری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی برای دوره زمانی 1931 1931 مورد بررسی و سپس با برآورد یک الگوی اقتصاد سنجی عوامل مؤثر برآن مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان میدهد که ضریب مکانیزاسیون و تسهیلات اعتباری بخش کشاورزی اثرات مثبتی بر رشد بهره وری داشته است. همچنین تغییر علامت متغیرهای نرخ تورم و درجه باز بودن بخش از منفی به مثبت در کوتاه مدت و بلندمدت بر لزوم سیاستهای حمایتی از کشاورزان، جهت توانایی رقابت و تطبیق باشرایط اقتصادی، تاکید دارد.

کلیدواژه ها

شاخص بهرهوری مالم کوئیست، درجه باز بودن اقتصاد،ضریب مکانیزاسیون، بخش کشاورزی ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.