ساختار کلان و خرد غزلیات عاشقانه ی سعدی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: جشنواره علمی فرهنگی «آموزگار ادب» گرامیداشت سعدی
  • کد COI اختصاصی: MAFAKHER01_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 802
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایرج شهبازی

عضو هیات علمی دانشگاه تهران، موسسه لغت نامه ی دهخدا

چکیده

این تحقیق، هفتاد غزل عاشقانه ی سعدی را با استفاده از روش تحلیل گفتمان و متن بررسی می کند. هدف تحلیل غزلیات در سطح ساختار کلان و ساختار خرد است. برای بررسی ساختار خرد غزلیات، یازده الگوی نحوی را مورد توجه قرار دادیم که عبارتند از: جملات فعلی/ اسمی، بسیط/ مرکب، معلوم/ مجهول، خبری، پرسشی، شرطی، امری و عاطفی. پس از تحلیل ساختار کلان غزلیات دو طرح به دست آمد. در طرح اول، سازه های اصلی زیرساخت غزلیات عبارتند از: گفتگو با معشوق، بیان حال خود، اشاره به عالم عشق و عاشقی و تخلص شاعری. هر کدام از این چهار سازه نیز عناصر بافتاری ویژه ای دارند. در طرح دوم، سازه های بنیادینی که زیرساخت غزلیات را تشکیل می دهند، عبارتند از: توصیف و تمجید، توجیه و طعنه، گله و شکایت، ابراز وفاداری و فداکاری و تقاضا و توصیه. پس از تجزیه و تحلیل الگوهای نحوی در غزلیات معلوم شد که 68 درصد جملات از الگویی با این مختصات پیروی می کنند: «بسیط/ مرکب، خبری، معلوم، فعلی/ اسمی». جملات خبری 67 درصد، جملات پرسشی و امری هر کدام 11 درصد و جملات شرطی و عاطفی به ترتیب 6 و 5 درصد از جملات را به خود اختصاص داده اند. از جملات مجهول اصلاً در غزلیات استفاده نشده است؛

کلیدواژه ها

سعدی، غزل عاشقانه، تحلیل گفتمان، تحلیل متن، ساختار کلان، ساختار خرد، نحو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.