نقش بهره برداری در کیفیت آب آبراهه های جنگلی (مطالعه موردی: جنگل دارابکلا)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی جغرافیا، گردشگری ، منابع طبیعی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCGTSD01_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 699
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منانه اکبری مهر

دانشجو دکترا، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده منابع طبیعی

سید عطاءالله حسینی

دانشیار، دانشگاه تهران، دانشکده منابع طبیعی

سیدمحمد حجتی

استادیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده منابع طبیعی

فاطمه شریعتی

استادیار، دانشگاه لاهیجان، دانشکده محیط زیست

چکیده

عموما بهره برداری چوب در حوزههای آبخیز جنگلی از بزرگترین سطوح تخریب انسانی به شمار میرود. اغلب کیفیت آب در نتیجهتخریب خاک در طی پروسه بهرهبرداری تحت تاثیر واقع میشود. محاسبات آماری به منظور ارزیابی اثرات بهره برداری بر کیفیتآب آبراهه انجام شد. نمونه های آب در ارتباط با پارامترهای هدایت الکتریکی، رسوبات محلول در آب و آمونیوم مورد آزمایش واقعشدند. نتایج آزمون مقایسه میانگین در سطح معنیداری 5 درصد نشان داد که هدایت الکتریکی و رسوبات محلول در آب در دومنطقه تحت بهرهبرداری و بدون بهره برداری اختلاف معنی داری را با هم دارا می باشند. همچنین ضرایب همبستگی پیرسون بینپارامترهای کیفیت آب تعیین شد. نتایج نشان داد که همبستگی بین پارامترهای مورد بررسی معنی دار می باشد. به علاوه روابطخطی بین پارامترهای ذکر شده بررسی شد. بجز رابطه رسوبات محلول در آب و آمونیوم در مناطق تحت بهره برداری، در بقیه مواردروابط خطی معنی داری بین پارامترها در هر دو منطقه وجود داشت. اهمیت روابط رگرسیونی خطی در تعییت کیفیت آب از اینجهت می باشد که میتوان از این معادلات در برآورد کیفیت آب مناطق دیگر بهره برد. مهمترین اثرات تخریبی بهره بررداری درارتباط با تغییر پوشش گیاهی می باشد که از مقدار بارش رسیده بر سطح زمین کاسته و از منابع آب و خاک حفاظت می کند. امورمدیریتی همچون اعمال بهره برداری با دقت بیشتر و توسعه نواحی بافر می تواند به طور موثری در حفاظت از خاک و کیفیت آبآبراهه موثر واقع شود.

کلیدواژه ها

آبراهه، بهره برداری جنگل، حفاظت خاک، کیفیت آب، نواحی بافر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.