برآورد ارزش اقتصادی انتشار گازهای گلخانهای غلات در ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_735
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 856
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن جمالی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد قربانی

استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا کوچکی

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه فردوسی مشهد

ناصر شاهنوشی

استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در این مقاله، میزان و ارزش انتشار گازهای گلخانه ای اکسید نیتروس(N2O) و دی اکسید کربن(CO2) حاصل از تولیدات غلات در ایران (گندم، جو، شلتوک و ذرت دانه ای) با استفاده از مدل GHGEM، برای سال زراعی 91-90 موردمحاسبه قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که استان های خوزستان و البرز، به ترتیب با انتشار 36/1452 و 72/42 تن N2O، بزرگ ترین و کوچک ترین تولیدکننده گاز گلخانه ای N2O از تولید غلات کشور محسوب می شوند. همچنین استان های خوزستان و هرمزگان نیز به ترتیب، با تولید سالانه 39/51113 و 73/1222 تن CO2، بیش ترین و کم ترین میزان تولید گاز گلخانه ای CO2 را به خود اختصاص داده اند. مجموع هزینه های زیست محیطی انتشار گازهای گلخانه ای N2O و CO2 کل کشور نیز حدود 422/107 میلیارد ریال برآورد گردید. در پایان، با توجه به تأثیرگذاری متغیرهای مختلف ازجمله کاربرد کودهای ازته، پسماند محصولات باقی مانده در مزرعه و آیش سالانه در آزادسازی گازهای گلخانه ای N2O و CO2 از تولیدات غلات، بکارگیری استراتژیهای نوین مدیریت کشاورزی، مدیریت و افزایش کارایی کودهای ازته مصرفی در مزارع غلات و توسعه سیاست های کاهش میزان انتشار از جمله مالیات زیست محیطی انتشار گازهای گلخانه ای بر واحد سطح، به سیاست گذاران این عرصه پیشنهاد شد.

کلیدواژه ها

گازهای گلخانه ای، دی اکسید کربن، اکسید نیتروس، غلات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.