بازشناسی تحولات در طراحی مراکز شهری (نمونه مورد مطالعه: مرکز شهر مشهد)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی سازه ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU02_1334
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 850
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده نسیم نجفی تروجنی

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری ، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

مجید زارعی

استادیار گروه شهرسازی ، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

چکیده

مراکز شهری را می توان مهمترین بخش از ساختار هر شهر دانست که بازنمایی کلیت و هویت شهر را عهده دار می باشند؛ لذا طراحی این موضع، از مهمترین بخشهای طراحی یک شهر به شمار می آید. در عصر حاضر، با توجه به رشد شهر از پیرامون و عدم توجه به ساماندهی بخشهای داخلی از یک سو ودستیابی به سود بیشتر توسط سرمایه گذاران و شهرداریها از سوی دیگر مراکز شهری نیز بارکود نسبی مواجه شده و لزوم ساماندهی آنها به وضوح احساس می گردد. اما شاید بتوان نخستین گام طراحی مناسب را، مطالعه رویکردهای گوناگون در طراحی و بازشناسی اصول اساسی هریک دانست. بر این اساس هدف از انجام این پژوهش بررسی روند تحولات در طراحی مراکز شهری و شناسایی مناسب ترین روشهای طراحی می باشد. بدین منظور ضمن مطالعه منابع کتابخانه ای و جمع آوری مبانی نظری موضوع، با استفاده از مشاهده و مطالعه اسناد موجود، به بررسی طرح بهسازی و نوسازی پیرامون حرم امام رضا(ع)، به عنوان یک طرح ساماندهی بافت مرکزی شهر اسلامی در دوران معاصر، پرداخته می شود تا جنبه های گوناگون عناصر طراحی بازشناخته شود. بر مبنای نتایج به دست آمده، رویکردهای معاصر، بر جنبه های اجتماعی فضا توجه نموده و از روشهای گوناگون همچون پیاده مداری و یا تزریق فعالیتهای مختلف در محیط و تقویت فعالیت مسکونی، بر تداوم این اصل تأکید می نمایند. طرح مرکز شهر مشهد نیز با تقویت حضور پیاده در فضا و تقویت سرزندگی محیط( به کمک اختلاط عملکردی بالا و تقویت عناصر سبز در محیط)، بر جنبه های مدنی و مذهبی فضا تأکید نموده و حیات اجتماعی مرکز شهر را پررنگ تر می نماید.

کلیدواژه ها

مراکز شهری؛ رویکردهای معاصر طراحی؛ پیاده مداری؛ مرکز شهر مشهد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.