اثرات تحریک ایمنی و رشد لوامیزول، ارگوسان و سه عصاره گیاهی درماهی کپور معمولی (Cyprinus Carpio)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 67، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-67-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 717
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی علیشاهی

گروه بیماری های آبزیان، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز- ایران

مهدی سلطانی

گروه بیماری های آبزیان، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز- ایران

مهرزاد مصباح

گروه بهداشت و بیماریهای ابزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران

اشکان زرگر

گروه بهداشت و بیماریهای ابزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران

چکیده

زمینه مطالعه: بهبود کارایی سیستم ایمنی ماهی یکی از روش های مهم پیشگری از بیماری ها و تحریک رشد می باشد. در بین محرک های ایمنی، انواع طبیعی بویزه عصاره های گیاهی، به علت ایجاد آسیب کمتر به ماهی و محیط زیست اخیراً بیشتر مورد توجه بوده اند. هدف: در این تحقیق اثرات تحریک رشد و ایمنی دو ماده ارگوسان و لوامیزول به سه عصاره گیاهی سرخارگل Echinacea purpurea، کندر thurifera Boswellia و آویشن Zataria multiflora در ماهی کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: بدین منظور تعداد 450 قطعه ماهی کپور معمولی (وزن 11/12 ±1/22g) به 6 تیمار در سه تکرار تقسیم گردیدند: 1- اکیناسه 2- لوامیزول، 3- آویشن، 4-ارگوسان، 5- کندر و 6- کنترل، مواد مورد استفاده بصورت همگن با خوراک ماهی کپور مخلوط شده و به مدت 6 هفته ماهی ها با خوراک مخصوص هر تیمار تغذیه گردیدند. شاخص های رشد در انتهای دوره بین تیمارهای مقایسه شده و بعد از خونگیری انتهای دوره فاکتورهای هماتولوژیک شامل هماتوکریت، هموگلوبین، تعداد گلبول های قرمز و سفید و اندیس های گلبولی (MCV, MCH و MCHC) بین تیمارها مقایسه گردید. ماهی های باقی مانده در روز 42 تحقیق با باکتری زنده آئروموناس هیدروفیلاچالش داده شده و درصد تلفات بعد از چالش ثبت گردید. نتایج: تفاوت معنی داری در نرخ رشد ویزه و ضریب تبدیل غذایی در تمام تیمارها به جز تیمار آویشن، نسبت به تیمار شاهد وجود داشت (p< 0/05). درصد تلفات بعد از چالش نیز در تمام تیمارها (به جز آویشن) کاهش معنی داری را نشان داد (p< 0/05). در بین فاکتورهای خونی، فقط تفاوت معنی دار در تعداد گلبول های سفید خونی بین تیمارها مشاهده گردید (p< 0/05). تعداد گلبول های سفید خونی در تیمارهای اکیناسه، ارگوسان و لوامیزول به ترتیب برابر 7830 ±590, 7750 ±500mL و 7380 ±810 بود که بطور معنی داری از تیمار کنترل (6380 ±123mL) بیشتر بود. سایر فاکتورهای خونی تحت تأثیر مواد مصرفی در تحقیق قرار نگرفتند. نتیجه گیری نهایی: دو عصاره گیاه اکیناسه و کندر اثرات تحریک رشد و ایمنی قابل رقابت باارگوسان و لوامیزول می باشند ولی عصاره آویشن تأثیری در رشد و مقاومت ماهی کپور معمولی ندارد.

کلیدواژه ها

ارگوسان، لوامیزول، سرخارگل، کندر، آویشن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.