اثر سطوح مختلف ویتامین های E و C بر کیفیت اسپرم رقیق شده قوچ تالشی در ذخیره سازی در دمای 5 درجه سانتیگراد

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 66، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-66-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 555
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید شهبازی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت- ایران

اردشیر محیط

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت- ایران

مهرداد محمدی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت- ایران

چکیده

در طول دوره خیره سازی اسپرم، آسیب ناشی از اکسیداسیون مواد یکی از علل مهم کاهش قدرت و تحرک و باروری اسپرم می باشد. در این تحقیق سطوح متفاوتی از ویتامین های E و C به عنوان آنتی اکسیدان در اسپرم رقیق شده قوچ تالشی مورد استفاده قرار رفت و اثر محافظتی آنها بر روی صفات کیفی اسپرم مورد مقایسه قار گرفت. بههمین منظور یک آزمایش فاکتوریل دوعاملی شامل سطوحمختلف ویتامین های C, E و شاهد، به عنوان عامل اول و زمان های صفر و 72 ساعت بعد از ذخیره سازی به عنوان عامل دوم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار مورد استفاده قرار گرفت. سطوح ویتامین E شامل E4, E2 و E6 بود که در آنها به ترتیب 2، 4 و 6 میلی گرم ویتامین E در هر 10 میلی لیتر اسپرم رقیق شده مورد استفاده قرار گرفت و سطوح ویتامین C شامل C0/9, C0/6, C0/3 بود که در آنها به ترتیب 0/3، 0/6 و 0/9 میلی گرم ویتامین C در هر میلی لیتر اسچرم رقیق شده بکار رفت. در زمان شروع ذخیره سازی، بین سطوح مختلف ویتامین های C, E و شاهد اختلاف معنی داری مشاهدهنگردید (P> 0/05) بعد از 72 ساعت از نظر درصد اسپرم های متحرک بین سطوح ویتامین E با سایر تیمارها تفاوت معنی دار شد (P> 0/05). زندهمانی اسپرم ها در E4 و E6 از بقیه سطوح به طور معنی داری بالاتر بود (P< 0/05) و بین E2 و E4 اختلاف معنی دار نبود (P> 0/0). سلامتی غشای اسپرم در E6 و E2 از سایر گروهها به صورت معنیداری بالاتر بود (P< 0/05). بر اساس نتیجه این تحقیق، استفاده از ویتامین E به میزان 6 میلی گرم در 10 میلی لیتر از رقیقه کننده بر پایه تریس بهتریناثر در کیفیت اسپرم قوچ تالشی در دمای 5 درجه سانتیگراد را داشت.

کلیدواژه ها

قوچ تالشی، کیفیت اسپرم، آنتی اکسیدان، ویتامین E و ویتامین C

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.