بررسی بالینی و آسیب شناسی حمام دراز مدت سولفات روی بر التیام ضایعات جلدی در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 65، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-65-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 538
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امجد بلوچ

دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد- ایران

داور شاهسونی

گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد- ایران

محسن ملکی

گروه پاتوبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد- ایران

چکیده

ضایعات جلدی در ماهیان ناشی از عوامل ویروسی، باکتریایی، انگلی و عوامل مکانیکی و شیمیای بسیار شایع است، که این عوامل باعث پیشرفت سریع عفونت و مرگ ماهیان می شوند. هدف از انجام این مطالعه، تأثیر حمام دراز مدت سولفات روی با دوزهای 15 و 22 قسمت در میلیون (ppm) برای التیام ضایعات جلدی ناشی از برش جراحی در ماهی کپور است. در این مطالعه تعداد 210 عدد ماهی کپور با نمک 3 درصد به مدت 15 دقیقه ضد عفونی گردیدند. در تمامی ماهیان تحت آزمایش ابتدا یک برش به طول 1/5 سانتیمتر و به عمق 2 میلیمتر در قسمت پشتی و در سمت چپ ماهیان ایجاد گردید. سپس ماهیان به 3 گروه 70 تایی تقسیم شدند. یک گروه به عنوان شاهد و دو گروه دیگر به عنوانگروه های تحت درمان با دوزهای 15 و 23ppm در نظ گرفته شدند. در طول مدت تحقیق، در روزهای 1، 2، 3، 5، 7، 10، 14 و 21 ازمایش و در هر مرحله تعداد 7 عددماهی را از هر گروه به صورت تصادفی انتخاب نموده و ا ز محل ضایعه نمونه های بافتی تهیه گرید. نتایج مطالعه هیستوپاتولوژیک روند التیام در ضایعات، نشان داد که بازسازی بافت پوششی در دومین روز آزمایش در تمام گروه ها آغاز و در هفتمین روز آزمایش در تمام گروه ها کامل شده بود. درگروه 2 نسبت به گروه شاهد و گروه 1 روند التیام به ویزه تشکیل بافت جوانه ای زودتر آغاز شده و سریع تر کامل گردیده بود. در مجموع نتایج حاصله از بررسی های بالینی و هیستوپاتولوزیک مشخص نمود. سولفات روی به روش حمام به صورت محدود و تنها در شاخص های مرتبط با تشکیل بافت همبند در روند التیام زخم های جلدی ماهی تأثیر مثبت داشته است.

کلیدواژه ها

ماهی کپور، التیام، زخم، سولفات روی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.