اثر افزودن منابع مختلف چربی به جیره گشتن افزایی بر تولید مثل میشهای زندی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 61، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-61-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 743
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن صادقی پناه

دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران

احمد زارع شحنه

گروه علوم دامی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران،کرج- ایران

علی نیکخواه

گروه علوم دامی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران،کرج- ایران

امیر نیاسری نسلجی

گروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران

چکیده

هدف: مطالعه اثر افزودن چربی از منابع متفاوت بهجیره گشن افزایی بر نرخ تخمک گذاری و بازده تولید مثل میش های زندی. طرح: بلوک کامل تصادفی (وزن بدن به عنوان بلوک). حیوانات: 52 راس میش زندی 6 ساله غیر شیرده و غیر آبستن. روش: تقسیم میشها به چهار گروه ازمایشی بر اساس جیره غذایی. جیره ها عبارت بودنداز: 1-جیره بدون چربی مکمل 2-جیره حاوی 4/5 دصد نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب از منشاء پیه گاو 3-جیره حاوی 4/5 درصد نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب از منشاء روغن سویا 4-جیره حاوی 2/25 درصد نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب از منشأ پیه گاو + 2/25 درصد نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب از منشاء روغن سویا. لاپاراسکوپی در مرحله دی استروس و شمارش جسم زردها (به عنوان شاخص نرخ تخمک گذاری) و فولیکولهای درشت تر از 3 میلیمتر روی هر دو تخمدان. ثبت تعداد، جنس و وزن تولد برهها در هنگام زایمان. تجزیه و تحلیل آماری: تجزیه واریانس دادهها با استفاده از نرم افزار SAS و با رویه GLM. نتایج: نرخ تخمک گذاری در گروه 3 به طور معنی داری بیشتر از سایر گروه ها بود. مجموع فولیکولهای درشت تر از 3 میلیمتر روی دو تخمدان در گروه 2 به طور معنی داری کمتر از سایر گروه ها بود. نرخ آبستنی در اولین فحلی، مجموع دو و مجموع سه فحلی اول پس از قوج اندازی در گروه 3 نسبت به گروه های دیگر به طور معنی داری بیشتر بود، همچنین نرخ آبستنی در اولین فحلی و مجموع دو فحلی اول پس از قوچ اندازی در گروه های 2 و 4 نسبت به گروه 1 به طور معنی داری بیشتر بود. بیشترین نرخ بره زایی و تولید بره به ازای هر راس میش ناشی از هر سه دوره فحلی پس از قوچ اندازی مربوط به گروه 3 و کمترین آنها مربوط به گروه 1 بود.نرخ دوقلوزایی ناشی از اولین فحلی پس از قوچ اندازی در گروه 3 نسبت به سایر گروه ها و در گروه های 2 و 4 نسبت به گروه 1 به طور معنی داری بیشتر بود. نرخ دوقلوزایی ناشی از مجموع دو فحلی اول پس از قوج اندازی در گروه های 3 و 4 نسبت به گروه 1 به طور معنی داری بیشتر بود. نتیجه گیری: به طور کلی می توان گفت افزودن چربی به ویژه از منابع غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع (گیاهی) به جیره گشن افزایی بر نرخ تخمک گذاری و بازده تولید مثل میشها اثر مثبت دارد. مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، (1385)، دوره 61، شماره 2، 106-101.

کلیدواژه ها

میش، گشن افزایی، چربی، نرخ تخمک گذاری، بازده تولید مثل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.