مطالعه هیستولوژیکی و هیستومورفومتری رحم گاومیش در مراحل مختلف دوره جنسی

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 58، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-58-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 481
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول شهروز

گروه آموزشی علوم پایه دامپزشکی دانشکده د امپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

مجید مشمولیان

دانش آموخته دانشکده د امپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

هدف: مطالعه تغییرات دیواره رحم گاومیش در مراحل فولیکولر و لوتئال از دوره جنسی از نظر بافت شناسی و موفومتری میکروسکوپیک. طرح: مطالعه مقایسه ای. حیوانات: تعداد 20 نمونه رحمی گاومیش همراه با تخمدانهای مربوطه از کشتارگاه صنعتی ارومیه جمع آوری گردید. روش: پسا ازثبوت نمونه های بافتی در محلول ثبوتی فرمالین سرم فیزیولوژی 10 درصد، نمونه ها در مراحل مختلف پاساژ بافتی قرار گرفته و سپس قالبگیری و مقاطع نازک (به ضخامت 7-5 میکرومتر) تهیه و مورد رنگ آمیزی هماتوکسیلین0 ائوزین قرار گرفتند. در روش هیستومورفومتری به وسیله ع دسی چشمی مدرج ضخامت آندومتر، میومتر، پری متر رحم در سه ناحیه بر حسب میکرومتر اندازه گیری و تعداد غدد در سطح 0/25 میلیمتر مربع مورد شمارش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری: آزمون “t”. نتایج: مطالعه هیستولوژیکی آندومتر: اپی تلیوم از نوع ساده و گاهی استوانه ای شبه مطبق یا مکعبی ساده، غدد از نوع لوله ای منشعب، بافت همبند سطحی از نوع سست و پرسلول، بافت همبند بین غدد نسبتاً رشته ای می باشد. میومتر، از نوع عضله صاف لایه داخلی ضخیم و حلقوی، لایه خارجی نارک و طولی، بین دو لایه مذکور طبقه عروقی قرار دارد. پری متر، ضخامت آندومتر در مراحل لوتئال و فولیکولر تقریباً برابر، در حالی که ضخامت میومتر و پری متر در مرحله فولیکولی به طور چشمگیری بیش از مرحله لوتئال می باشد ولی اختلاف معنی دار نشان ندادند. میانگین ارتفاع سلولهای پوششی سطحی و غدد آندومتر و قطر غدد در مرحله لوتئال بیشتر از مرحله فولیکولر بوده و میزان پراکندگی غدد نیز در مرحله لوتئال افزایش نشان می دهد. اختلاف مشاهده شده در رابطه با اپی تلیوم سطحی آندومتر معنی دار نبود ولی د ر رابطه با اپی تلیوم غدد و ضخامت قطر غدد بسیار معنی دار می باشد (P< 0/01). نتیجه گیری از بررسی نتایج حاصله می توان چنین اظهار داشت که افزایش ضخامت میومتر و پری متر و میزان پراکندگی غدد در مرحله فولیکولر در نتیجه تأثیر هورمون استروژن و افزایش ارتفاع سلولهای پوششی سطحی و غدد آندومتر و قطر غدد در مرحله لوتئال اهمیت نقش هورمون پروژسترون را در این رابطه نشان می دهد. استروژن موجب افزایش انشعابات غدد گردیده و به علت ضخامت کم آنها در یک میدان میکروسکوپی تعداد بیشتری از غدد قابل شمارش می باشند. ضمناً پارامترهای یاد شده در نواحی مختلف رحم (نوک و بدنه شاخهای راست و چپ و جسم) نشان داد که تأثیر هورمونهای جنسی روی نواحی مختلف رحم یکسان بوده و اختلافات جزئی مشاهده شده متناسب با تغییرات ضخامت یدواره رحم در این نواحی می باشد. مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، (1382)، دوره 58، شماره 1، 59-53.

کلیدواژه ها

رحم گاومیش، هیستولوژی، هیستومورفومتری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.