تجزیه ماده خشک و مواد فیبری کاه غلات توسط قارچهای بی هوازی شکمبه

  • سال انتشار: 1380
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 56، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-56-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 701
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تقی قورچی

دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محمد رضائیان

گروه آموزشی تغذیه و اصلاح نژاد دام دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

شعبان رحیمی

دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

غلامرضا قربانی

دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

به منظور بررسی توان قارچهای بی هوازی شکمبه در تجزیه ماده خشک و مواد فیبری از خوراکهای کاه برنج، کاه گندم، کاه جو، کاه گندم + اوره و کاه گندم + ملاس، استفاده گردید. قارچهای بی هوازی جدا شده از شکمبه گوسفند به مدت 0، 3، 6 و 9 روز روی مواد خوراکی مذکور کشت داده شدند و تغییرات حاصله از نظر تجزیه ماده خ شک، دیواره سلولی (NDF)، دیواره سلولی فاقد همی سلولز، سلولز، همی سلولز و لیگنین (ADL) ا ندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در مدت 9 روز کشت قارچهای بی هوازی شکمبه گوسفند روی انواع کاه ها گسترده کاهش ماده خشک از 14/6 تا 23/6 درصد و دیواره سلولی از 18/5 تا 32/7 درصد متفاوت بود که به ترتیب کمترین مقدار در کاه برنج و بیشترین مقدار در کاه گندم + اوره اندازه گیی شد. بیشترین م قدار کاهش دیواره سلولی فاقد همی سلولز (ADF) و ه مچنین همی سلولز به ترتیب برابر 27/5 دصد و 44 درصد مربوط به کاه گندم + ا وره بود. کمترین مقدار درصد کاهش ADF (8/9 درصد)، ADL (13/3 درصد)، سلولز (16 درصد) مربوط به کاه گندم و همی سلولز (16 درصد) متعلق به کاه جو بود. در همه خوراکها، مقدار تجزیه ماده خشک و مواد فیبری تا روز ششم بیشترین مقدار و بعد روند افزایشی با سرعت کم تا روز نهم ادامه داشت. داده ها و اطلاعات حاصله بیانگر توانایی قارچهای شکمبه گوسفند در تجزیه و کاهش ماده خشک، دیواره سلولی، دیواره سللی فاقد همی سلولز، درانواع کاه غلات می باشد.

کلیدواژه ها

گوسفند، قارچهای بی هوازی، هضم فیبری، شکمبه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.