بررسی غلظت فلزات سنگین و سایر پارامترهای شیمیایی منابع تامین کننده آب آشامیدنی شهر بیجار در سال 1391

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: EICONF01_157
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 493
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا ارشیایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی کردستان

سعید کاردار

دکتری مهندسی محیط زیست، استادیار دانشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران واحد علوم و تحقیقات

لیلا ابراهیم زاده

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، دارای مدرک عالی بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، معاونت بهداشتی

سیدجمال الدین ابراهیمی

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، دارای مدرک عالی بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، معاونت بهداشتی

چکیده

انسان به طور دایم و موقت در معرض 35 فلز سمی قرار دارد از این تعداد 23 فلز جزء فلزات سنگین هستند . این فلزاتدر مقادیر کم به طور طبیعی در محیط و رژیم غذایی وجود دارند و برای سلامتی بدن لازم هستند . اما در اثر آلودگیهای ناشی از فعالیت های انسانی غلظت آنها در محیط زیاد شده و در نتیجه پس از وارد شدن به زنجیره غذایی انسانها اثراسمی حاد و مزمنی برای بدن ایجاد می کنند. هدف از انجام این مطالعه سنجش پارامترهای شیمیایی در منابع تامین کننده آب آشامیدنی شهر بیجار می باشد. این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد که در بهار سال 1391 با برداشت 16 نمونه از 16 منبع تامین کنندهآب شهر بیجار انجام گرفت. نمونه ها در شیشه های 500 میلی لیتری به آزمایشگاه منتقل گردید و در ازمایشگاه رفرنسشیمی آب و فاضلاب با استفاده از دستگاه های استاندارد با استفاده از روش ارائه شده در کتاب استاندارد متد مورد آنالیزقرار گرفت. داده ها با نرم افزار Spss و با توجه به نرمال بودن ان ها، با آزمونهای آماری همبستگی One sample t- test ، آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و تی زوجی در سطح معنی داری 0/05 تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد آب آشامیدنی منابع تامین کننده شهر بیجار از نظر نیتریت، نیترات و فلوراید درشرایط مطلوبی قرار دارد و غلظت 3 پارامتر شیمیایی مذکور در هیچ یک از منابع تامین کننده از حداکثر مجاز ملی آنفراتر نمی باشد. به جز سرب، هیچ یک از فلزات سنگین مورد بررسی در این تحقیق با وجود حضور در کلیه نمونه ها،از استاندارد ملی فراتر نبودند. غلظت سرب در 3 منبع تامین کننده شهر بیجار فراتر از استاندارد ملی می باشد و در هر16 منیع تامین کننده فلز سرب در مقادیر مختلف شناسایی شده است.با توجه به اینکه غلظت های بیش از حد مجاز سرب در منابع تامین کننده شهر بیجار متلق به 3 چاه موجود در منطقهحسن آباد یاسوکند می باشد، حذف این چاه ها از لیست منابع تامین کننده شهر بیجار و جایگزینی منابع مطمئنضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین، منابع تامین کننده، آب آشامیدنی، بیجار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.