بازگشت به تعلیم و تربیت طبیعت محور در مقطع ابتدایی تحصیلی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: همایش نوآوری در برنامه های درسی دوره ابتدایی
  • کد COI اختصاصی: CONF003_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک شمشیری

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز

چکیده

همگام با ظهور مدرنیته و حرکت به سمت صنعتی شدن و به تبع آن دوره ای جدید از تمدن بشری، فریاد اعتراض ژان ژاک روسو بر علیه تمدن برخاست . وی که تمدن را عامل تباه ی انسان تلقی می کرد، راه رهایی از آن را بازگشت به طبیعت می دانست . بر همین اساس، تربیت درست، تربیتی است که با طبیعت همنوایی داشته باشد . هر چند به نظر می آید، روسو در این راه، الگویی افراطی را در پیش گرفت، لیکن در دوران معاصر که ماشینیزم و فناوریهای گوناگون به ویژه فناوری ارتباطی - اطلاعاتی به تدریج در تمامی لایه های زندگی فردی و اجتماعی انسانها رسوخ می کنند، به نظر می آید که یکبار دیگر باید موضوع به ظاهر قدیمی طبیعت گرایی و به تبع آن تعلیم و تربیت طبیعت محور را جدی گرفته و به شکلی نو، آن را احیاء کرد . از این رو موضوع مقالة حاضر عبارت است از تبیین تربیت طبیعت محور در مقطع ابتدایی تحصیلی . با در نظر گرفتن اهداف فوق، پرسشهای ذیل قابل طرح هستند که سعی می شود در این مقاله به آنها پاسخ داده شود . -1 نسبت بین تربیت و طبیعت در نزد فلاسفه و مربیان چیست؟ -2 در نظام عقیدتی اسلامی، به طبیعت چگونه نگریسته شده است؟ -3 در دوران معاصر، تعلیم و تربیت با چه چالشهایی مواجه است؟ -4 طبیعت در تربیت چه نقشی دارد ( چگونه تربیت می تواند پاسخگوی چالشهای عصر جدید باشد ) -5 راهبردها و راهکارهای تربیت طبیعت محور در مقطع ابتدایی کدامها هستند؟ نتایج بررسی حاضر حکایت از آن دارد که بسیاری از فلاسفة تربیتی و مربیان بزرگ تاریخ مثل افلاطون، لاک، کومنیوس، روسو، پستالوزی، فروبل و دکرولی به صورت مستقیم و غیر مستقیم، مدافع تربیتی هستند که با نظام طبیعت همنوایی داشته باشد . از سوی دیگر، بنا به آموزه های اس لامی، روی آوردن به طبیعت، عامل مهمی در رشد و تکامل انسان تلقی می شود . مطالعة حاضر همچنین نشان می دهد که انسان عصر حاضر با چالشهایی همچون از خود بیگانگی، بحران هویت، بحران معنویت، بحران اخلاق، بحران محیط زیست و اسارت و بردگی تکنولوژی، مواجه است . در واقع باز گشت به طبیعت و همنوا شدن با آن، راهی است که می تواند به انسان معاصر در نیل به حل موفقیت آمیز این بحرانها، کمک نماید . در پایان، مقاله حاضر راهبردها و راهکارهایی را به منظور رفتن به سمت » تربیت طبیعت محور « در مقطع ابتدایی معرفی می نماید که برخی از مهمترین آنها عبارتند از : -1 تعریف مجدد از برنامة درسی و رفع جدایی تصنعی فوق برنامه از آن -2 ایجاد تغییر در فضاهای آموزشی مدارس ابتدایی -3 اهمیت دادن به نقش فعالیت های اردویی و سرمایه گذاری در آن -4 همیاری و سرمایه گذاری مشترک سازمانهای آموزش و پرورش و دیگر نهادهای اجتماع ی مثل شهرداریها به منظور ایجاد فضاهای آموزشی طبیعی

کلیدواژه ها

تعلیم و تربیت، طبیعت محوری، مقطع ابتدایی، برنامة درسی ، فوق برنامه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.