بررسی فنولوژی و عملکرد چند گیاه دارویی در شرایط منطقه سیستان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_978
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 967
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا فنایی

استادیار رشته زراعت (فیزیولوژی) عضو هیئت علمی بخش تحقیقات اصلاح بذر

شیرعلی کوهکن

استادیار رشته اصلاح نباتات عضو هیئت علمی بخش تحقیقات اصلاح بذر

منصور سارانی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان

چکیده

جهت بررسی فنولوژی چند گیاه دارویی در شرایط آب و هوایی منطقه سیستان آزمایشی در سال زراعی 84-83 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی مرکز تحقیقات سیستان اجزا گردید در این آزمایش گیاهان دارویی سیاه دانه، بابونه، گاوزبان، رازیانه، اسفرزه، و زنیان) در کرت هایی به مساحت 30 متر مربع در تاریخ 20 آبان ماه کشت گردیدند. گیاهان دارویی مورد بررسی از جهت ظهور مراحل فنولوژیکی با یکدیگر اختلاف نشان دادند که نشان دهنده نیاز حرارتی، دوره زندگی گیاه (یکساله یا چند ساله بودن) و اندام مصرفی متفاوت آنها بود. ظهور مرحله گلدهی در گیاهان گاوزبان و بابونه که اندام مصرفی آنها گل بود بیش از 30 روز زودتر نسبت به گیاهان سیاهدانه، اسفرزه و زنیان که اندام مصرفی آنها دانه بود رخ داد که نشان دهنده کوتاهتر بودن فاز رویشی و طولانی تر بودن فاز زایشی در این گیاهان نسبت به گیاهان دارویی دیگر در این آزمایش بود نتایج نشان داد که گیاهان دارویی با اندام مصرفی دانه چون اسفرزه با تولید عملکرد دانه 2048 کیلوگرم، زنیان با عملکرد دانه 1750 کیلوگرم ، سیاه دانه با عملکرد دانه 933 کیلوگرم ، رازیانه با عملکرد دانه 1888 کیلوگرم در سال اول ، بابونه با عملکرد گل خشک 3667 کیلوگرم و گاوزبان با عملکرد گل خشک 1000 کیلوگرم در هکتار می توانند در بهبود الگوی کاشت منطقه قابلیت توصیه و معرفی داشته باشند.

کلیدواژه ها

مراحل فنولوژیک، رازیانه، سیاهدانه، گاوزبان، و عملکرد دانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.