ارزیابی ویژگی های تعدادی از توده های سیر (Allium sativum) بومی ایران و تعیین روابط ژنتیکی آنها

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_971
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 641
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا فتحعلیانی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

عباس یداللهی

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

قاسم کریم زاده

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

وحید عبدوسی

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و تحقییقات تهران

چکیده

امروزه گیاهان دارویی در حیطه های مختلف پزشکی ، صنعت، کشاورزی کاربردهای بسیاری دارند در حیطه پزشکی جهت درمان انواع سرطان ها و در صنعت به منظور ساخت انواع آفت کش های نباتی و یا در صنایع غذایی ، آرایشی و بهداشتی استفاده فراوان دارند کشور ایران رویشگاه گونه های بیشماری از گیاهان دارویی است که با مناطق مختلف این کشور پهناور سازگار شده اند و جزء منابع با ارزش ژنتیکی در تحقیقات بنیادی و کاربردی اصلاح نباتات به شمار می آیند و در برطرف کردن نیازهای انسان می توانند کمک شایانی نمایند. گیاه دارویی سیر از گیاهان دارویی و ادویه ای ارزشمندی ست که مواد موثره آن مورد توجه ویژه در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی - بهداشتی قرار گرفته و در حال حاضر از نظر جهانی در بین گیاهان پیازی بعد از پیاز خوراکی قرار دارد و در سال های اخیر در زمره محصولات صادراتی کشور قرار گرفته است این آزمایش به منظور بررسی روابط ژنتیکی 14 توده سیر از نقاط مختلف ایران توسط صفات مورفولوژیکی انجام گرفت. صفاتی مانند وزن سوخ، وزن سیرچه، قطر سوخ، رنگ سیر، شکل سوخ، ساختار سوخ و ... مورد ارزیابی قرار گرفت نتایج حاصل از تجزیه واریانی نشان داد که بین صفات اندازه گیری شده اختلاف معنی دار وجود دارد نتایج ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که بین اکثر صفات همبستگی معنی دار وجود دارد نتایج تجزیه کلاستر نشان داد همبستگی بین تنوه ژنتیکی و پراکنش جغرافیایی این توده ها وجود دارد به طور کلی بر اساس نتایج حاصله تنوع بالایی بین صفات ارزیابی شده بین توده ها مشاهده شد که تنوع بالای ژنتیکی بین توده ها را نشان می دهد.

کلیدواژه ها

گیاهان دارویی، سیر (Allium sativum)، تنوع ژنتیکی، نشانگر مورفولوژیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.