بررسی ترکیب های شیمیایی اسانس اندام های مختلف گونه Centaurea depressa M. Bieb

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_946
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 550
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه عسگری

مهدی میرزا

چکیده

گیاه Centaurea depressa یک داروی تسویه کننده است و برای شستشوی چشم از آن استفاده می شود و ناراحتی های دستگاه گوارش را تا حدودی کاهش می دهد معجزه ای که این گیاه در درمام ورم ملتحمه چشم و پف کردن آن و همچنین درد چشم می کند توسط متخصصان گیاه شناسی به خوبی شناخته شده است. ساقه گل گندم درد سوزش ناشی از پارگی و بریدگی ها را التیام می دهد بهترین موقع برداشت آن اواخر اردیبهشت است که گلها کاملا باز شده و تمام مواد موثر در آن وجود دارد. گونه Centaurea depressa در اواسط خرداد در مرحله گلدهی از منطقه دماوند جمع آوری گردید . پس از ارسال گیاهان به آزمایشگاه ، اندام های گیاهان تفکیک شده در دمای محیط خشک شده و سپس به ذرات کوچک آسیاب شدند در مرحله گلدهی نمونه ساقه همراه برگ، ریشه و گل آذین با روش تقطیر با آب اسانس گیری شد برای شناسایی ترکیب های اسانس از دستگاه های گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. بازده اسانس بی رنگ ساقه و برگ، ریشه و گل آذین به ترتیب 0/18%، 0/13% و 0/07% بود در اسانس ساقه و برگ ، ریشه و گل آذین گونه C.depressa به ترتیب 12، 19 و 23 ترکیب شناسایی شد که 98/0% ، 96/9% و 99/9% کل اسانس را تشکیل می داد. مهمترین ترکیب های اسانس ساقه و برگ تیمول (thymol)، اسپاچولنول (spathuleno) و جرماکرن دی (germacrene D) به ترتیب (56/5%، 12/7% و 9/9%) بود. ترکیب های اصلی اسانس ریشه پنتادکاتیم- 1- ال (pentadecadiene-1-ol) و زد- 7- هگزادکن (z-7-hexadecene) به ترتیب (32/2% و 29/54%) بود. جرماکرن دی، جرماکرن بی، تیمول و بتاکاریوفیلن (32/4%، 9/4%، 8/7% و 7/8%) مهمترین ترکیب های اسانس گل آذین بودند.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.