بررسی تنوع ژنتیکی برخی از توده های گیاه دارویی مرزه با استفاده از صفات مرفولوژیک

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_796
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 805
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا حقی دره ده

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی کرمان

امین باقی زاده

دانشیار گروه بیوتکنولوژی مرکز بین المللی علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی کرمان

صفورا قربانی شاهکوچکی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی کرمان

چکیده

مرزه (Satureia hortensis L) گیاهی است یکساله از خانواده نعناعیان که بومی مدیترانه شرقی و جنوب غربی آسیاست. در اکثر استان های کشور از جمله لرستان، خوزستان، آذربایجان شرقی ، خراسان و استان های جنوبی کشور میروید. دارای خواص دارویی متعددی از جمله خواص ضد التهابی ، ضد میکروبی و ضد توموری و اثر ضد انعقادی می باشد اسانس گیاه مرزه دارای طبیعت گرم و اثرات تقویت کننده معده، تسهیل کننده عمل هضم، ضد نفخ و مدر است . برای مهالجه اسهال بسیار مناسب بوده و یک ضد عفونی کننده قوی می باشد در طب سنتی برای تسکین درد (مثل دندان درد) از ان استفاده می کنند و به عنوان چاشنی و ادویه نیز مصرف می شود به منظور بررسی تنوع فیتوشمیایی، 16 توده گیاه دارویی مرزه از مناطق مختلف استان کرمان جمع آوری و در قالب یک طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار کشت گردید. سپس 13 صفت بیوشیمیایی و مورفولوژیکی شامل میزان کلروفیل a ، کلروفیل b و کلروفیل کل، مقدار سدیم، مقدار پتاسیم، درصد جوانه زنی بذر، فعالیت پلی فنیل اکسیداز، فعالیت پراکسیداز، وزن خشک گیاه، وزن تر ریشه، وزن تر اندام هوایی، طول ساقه و طول ریشه اندازه گیری شد. توده ها به روش اتصال متوسط و بر اساس ضریب تشابه مربع اقلیدسی با نرم افزار spss کلاستر بندی شدند . نتایج نشان داد که چهار گروه مختلف فیتوشیمیایی برای توده های مذکور وجود دارد توده شماره 16 به دلیل اختلاف شدید در مقدار سدیم و پتاسیم با سایر توده ها به تنهایی در یک گروه قرار گرفت. سایر گروه ها نیز دارای اختلافات معنی داری در میانگین برخی از صفات اندازه گیری شده داشتند.

کلیدواژه ها

تنوع فیتوشیمیایی، گیاه دارویی مرزه، صفات بیوشیمیایی و مورفولوژیکی ، تجزیه کلاستر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.