بررسی وجود 5 فلاونوئید عمده در گیاه مرزه (Satureja sahendica Bornm.) با استفاده از روش های آماری کمومتریکس ، استخراج فاز جامد و کروماتوگرافی مایع (HPLC)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_783
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا حاج محمدی

دکترا شیمی تجزیه (هیئت علمی) دانشکده شیمی دانشگاه مازندران ، بابلسر

وحید شریفی

دانشجوی دوره دکترای شیمی تجزیه دانشکده شیمی دانشگاه مازندران ، بابلسر

چکیده

به منظور بررسی وجود 5 فلاونوئید عمده شامل مایریستین (Myricetin)، کوئرستین (Quercetin)، لوتئولین (Luteolin)، آپیژنین (Apigenin) و کامفرول (Kaempferol) در گیاه مرزه با نام علمی (Satureja sahendica Bornm.) از روش های آماری کمومتریکس ، استخراج فار جامد (SPE) و کروماتوگرافی مایع (HPLC) استفاده شد. نمونه گیاه مورد نظر از شهرستان بیجار (استان کردستان) جمع آوری گردید. برای به حداکثر رساندن راندمان استخراج ترکیبات مورد نظر ، شرایط استخراج مایع - جامد با استفاده از روش های آماری کمو متریکس بهینه شدند به این منظور اثرات فاکتورهایی نظیر : درصد حلال آلی، حجم حلال استخراج کننده، غلظت اسید مورد استفاده برای هیدرولیز، دما و مدت زمان استخراج، با استفاده از روش آماری کمومتریکس طرح مرکب مرکزی (Central composite design) بررسی و الگوسازی شد. برای پیش تغلیظ عصاره های به دست آمده و شناسایی نمونه های با مقادیر بسیار کم (Trace) روش استخراج فاز جامد بکار برده شد. فاکتورهای موثر بر استخراج قاز جامد نظیر: PH محلول عبوری از کارتریج فاز جامد ، نوع و حجم حلال شویشی و حجم های گذر شکست فلاونوئیدهای مورد بررسی بهینه شدند . PH مناسب برای پیش تغلیظ فلاونوئیدها بر روی فاز جامد pH=2 می باشد و برای شویش فلاونوئیدها از سطح کارتریج فازجامد از 4 میلی لیتر متانول استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که از میان 5 فلاونوئید مورد بررسی فقط 3 فلاونوئید کوئرستین ، لوتئولین و آپیژنین در این نمونه وجود دارند در حالیکه مایریستین و کامفرول در این نمونه شناسایی نشدند اندازه گیری مقدار فلاونوئیدهای شناسایی شده با روش HPLC صورت گرفت و برای آپیژنین ، لوتئولین و کوئرستین به ترتیب مقادیر 48/50، 19/21، 10/20 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از نمونه گیاه خشک به دست آمد.

کلیدواژه ها

مرزه، فلاونوئید، استخراج فاز جامد، بهینه سازی استخراج، کروماتوگرافی مایع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.