تاثیر کود دامی و محلول پاشی نیتروژن بر رشد ، عملکرد سرشاخه و اسانس گیاه دارویی مرزه سهندی Satureja sahandica bornm

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_438
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 549
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی طاهر خانی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان

حسین رضایی نیک

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان

جهانفر دانشیان

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان

احمد اکبری نیا

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان

چکیده

مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm) گیاهی از خانواده Lamiaceae و انحصاری ایران می باشد که میزان اسانس و ترکیب های تیمول و کارواکرول آن بالا است . به منظور بررسی تاثیر کود دامی و محلول پاشی نیتروژن بر رشد و عملکرد سرشاخه و اسانس طرحی به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد فاکتور اصلی شامل سه سطح کود دامی (D1=15 و D2=30 و D3=45) تن در هکتار و فاکتور فرعی شامل مصرف نیتروژن از طریق محلول پاشی نیتروژن در سه سطح (N1=0 و N2=0.3% و N3=0.6) در هکتار در شریط آبیاری 7 روز یکبار بود . بر اساس نتایج حاصله تاثیر فاکتور اصلی بر عملکرد سرشاخه گلدار تر ، وزن هزار دانه، درصد اسانس ، درصد برگ و عملکرد بذر معنی دار بود. بیشترین عملکرد سرشاخه تر در چین اول در تیمار (3985kg/ha) N2D2 و در چین دوم در تیمار (6733kg/ha) N2D2 بدست آمد شاخص سطح برگ در مرحله برداشت سرشاخه گلدار در چین اول 0/18 و چین دوم 0/20 بود. بیشترین ارتفاع بوته در چین اول 37 و در چین دوم 55 سانتی متر اندازه گیری شد. بیشترین عملکرد بذر در تیمار (446kg/ha) N2D2 و کمترین عملکرد در تیمار (242kg/ha) N1D1 مشاهده شد میزان اسانس سرشاخه گلدار چین اول 2/67% و چین دوم 3% مربوط به تیمارهای N1D3 و N3D2 بود. مجموع درجه روز رشد گیاه از شروع رشد رویشی تا 50 درصد گلدهی جهت چین اول تا دوم به ترتیب 1997 و 1191 و جهت برداشت بذر 1893 بود. بدیت ترتیب به نظر می رسد که تیمار N2D2 بهترین عملکرد را نسبت به سایر تیمارها از نظر عملکرد سرشاخه تر، عملکرد بذر، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه و درصد برگ دارد.

کلیدواژه ها

مرزه سهندی، کود دامیف محلول پاشی نیتروژن، اسانس، عملکرد سرشاخه، بذر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.