فعالیت آنتی اکسیدانی و فنل کل برگ دو رقم کنگر فرنگی (Cynara Scolymus L.) تحت تاثیر شوری در شرایط گلدانی و مزرعه ای

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_317
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 634
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر رضازاده

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عظیم قاسم نژاد

استادیار گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

خدایار همتی

استادیار گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

کنگر فرنگی (Cynara Scolymus L.) یک گیاه دارویی مدیترانه ای است که به مناطق خشک و نیمه خشک با شوری بالا سازگاری نسبی دارد برگ کنگر فرنگی حاوی ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی بوده و از این نظر ارزشمند است در این آزمایش روند تغییرات فنل کل (اسپکتوفتومتر) و فعالیت آنتی اکسیدانی (روش DPPH) کنگر فرنگی تحت تنش شوری بررسی شد. این تحقیق با استفاده از دو رقم کنگر فرنگی و در دو فاز گلخانه ای (نمک طعام) و صحرای (مناطق شور) اجرا شد. در آزمایش گلدانی شوری در 5 سطح و در محدوده 1/5 تا 20/6 دسی زیمنس و در آزمایش صحرایی نیز در 6 سطح و در محدوده 1/3 تا 29 دسی زیمنس بود. نتایج نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ به موازات افزایش شوری افزایش یافت. به طوری که بیشترین مقدار آن در شوری 29 (Ic50= 0.014mg/ml) و 20/6 (Ic50= 0.01 mg/ml) دسی زیمنس به ترتیب در مزرعه و گلخانه مشاهده شد. در شرایط شوری طبیعی فعالیت آنتی اکسیدانی ارقام مورد مطالعه به طور معنی داری متفاوت بود (0/627 و 0/724 به ترتیب در رقم گرین گلوب و محلی). شوری در هر دو آزمایش تاثیر معنی داری بر محتوای فنلی برگ ها داشت به طوری که در مزرعه محتوای فنلی تا شوری 3/5 دسی زیمنس و در گلخانه تا شوری 6/9 دسی زیمنس افزایش و سپس کاهش یافت. رقم فقط در آزمایش گلدانی تاثیر معنی داری بر میزان فنل کل داشت با توجه به داده های بدست آمده می توان بیان نمود که رابطه مستقیمی بین سطح شوری و پتانسیل آنتی اکسیدانی برگ وجود دارد . البته با توجه به بازدارندگی شوری در عملکرد بیومس ، تعیین سطح بهینه شوری برای حداکثر عملکرد و حداکثر پتانسیل آنتی اکسیدانی لازم است.

کلیدواژه ها

کنگر فرنگی، شوری ، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.