اثر تنش شوری بر نحوه تخصیص برخی عناصر معدنی در گیاه دارویی صبر زرد (Aloe barbadensis Miller)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: HERBAL01_308
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 670
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین رحیمی دهگلان

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس

زین العابدین طهماسبی سروستانی

دانشیار گروه زراعت دانشگاه تربیت مدرس

شمسعلی رضازاده

استادیار پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی

چکیده

تنش شوری یکی از فاکتورهای محدود کننده رشد و عملکرد گیاه است و به یک مشکل جدی در جهان تبدیل شده است گیاه صبر زرد از مهمترین گیاهان دارویی است که دارای کاربردهای وسیعی در زمینه های دارویی، آرایشی و غذایی است در این پژوهش اثر سطوح مختلف شوری بر خصوصیات مورفولوژیک گیاه صبر زرد در آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در محل گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال 1388 بررسی شد . تیمارهای آزمایشی شامل 8 سطح شوری (صفر، 3، 6، 9، 12، 15، 18 و 21 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج جدول تجزیه واریانس نشان می دهد که تنش شوری بر غلظت Na (+) و K (+) و Ca (2+) در برگ و Na (+) و k (+) ریشه اثر معنی داری داشت اما اثر آن بر غلظت Mg (2+) در برگ و ریشه معنی دار نبود همچنین در مورد Ca (2+) ریشه با وجود این که آزمون F معنی دار نشد آزمون دانکن نشان داد که اختلاف معنی داری بین تیمارهای شوری از لحاظ غلظت Ca (2+) در ریشه وجود دارد بیشترین غلظت Na(+) و K (+) در برگ و هم در ریشه به ترتیب در سطح 21 و صفر (شاهد) دسی زیمنس بر متر به دست آمد بیشترین غلظت Ca (2+) در برگ و ریشه به ترتیب در سطح 21 و 6 دسی زیمنس بر متر بدست آمد همچنین اثر تنش شوری بر بیوماس گیاه معنی دار بود و بیشترین و کمترین بیوماس به ترتیب در سطح 6 و 21 دسی زیمنس بر متر به دست آمد. نتایج بدست آمده نشان می دهد صبر زرد دارای آستانه تحمل شوری تا غلظت 6 دسی زیمنس بر متر می باشد و در مقادیر بالاتر از آن بیوماس به طور معنی داری کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

تنش شوری، صبر زرد، بیوماس، برگ، غلظت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.