تبیین نقش دیپلماسی علم و فناوری در پیشبرد اقتصاد مقاومتی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و هشتمین کنفرانس ملی مدیریت فناوری
  • کد COI اختصاصی: IRAMOT08_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی ذوالفقارزاده

دکترای م دیریت سیاستگذاری عمومی و استادیار دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران

مهدی محمدی

دکترای مدیریت فناوری و استادیار دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران

مهدی هاجری

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت فناوری، دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران

چکیده

در سال های اخیر، به منظور مقابله با فشارهای ناشی از تحریم به اقتصاد ایران و همچنین رهایی از اقتصاد تک محصولی و وابسته به نفت، واژه ی اقتصاد مقاومتی به ادبیات اقتصادی و سیاسی کشور وارد گردید. در این راستا، اقتصاد دانش بنیان که در آن دانش و فناوری، عامل اصلی رشد اقتصادی و تولید ثروت برای یک کشور محسوب می شود. یکی از مؤلفه ها و راه حل های مرثر برای دست یابی به اقتصاد مقاومتی است. در این میان می توان با استفاده هوشمندانه از دیپلماسی علم و فناوری به عنوان اهرمی مفید در جهت تقویت اقتصاد دانش بنیان و از گذر آن اقتصاد مقاومتی بهره جست. چرا که به طور معمول، بسیاری از موانع و چالش هایی که به تبع شرایط سیاسی و تحریم به فضای اقتصادی کشور تحمیل می گردد در میان دانشمندان و در فضای علمی و دانشگاهی بویژه برای آغاز یک مسیر علمی و فناورانه، مطرح نیست با رنگ و بوی کمتری دارد. در واقع می توان از ظرفیت دانشمندان و مراکز علمی برجسته در کشور برای جذب سرمایه و تولید ثروت از خلال روابط بین الملل و فضای دیپلماسی علمی حداکثر بهره را برد تا از این طریق ضمن کاهش وابستگی به اقتصاد تک محصولی، به تدریج بتوان بنیان اقتصاد را بر علم و فناوری بنا نهاد و با توجه به بلند مدت بودن نسبی تبادلاتی علمی و فناورانه، اقتصاد کشور را در مقابل فشارها و تهدیداتت خارجی مقاوم نمود و بخشی از اقتصاد مقاومتی را محقق ساخت. در این نوشتار، ضمن مرور مفاهیم اصلی اقتصاد مقاومتی، بر نقش کلیدی علم و فناوری در آن تأکید گشته و سپس تلاش می شود تا با تبیین مفهوم دیپلماسی علم و فناوری، پیشنهاداتی برای استفاده از این اهرم برای تحقق اقتصاد مقاومتی و دانش بنیان ارائه گردد.

کلیدواژه ها

اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش بنیان، دیپلماسی علم و فناوری، تحریم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.