تاثیر بیوچار و فاضلاب بر غلظت کادمیوم قابل جذب خاک و رشد گیاه ماش

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR03_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1753
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان حمزئی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه خاکشناسی دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

امیر لکزیان

دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

علیرضا آستارایی

دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

امیر فتوت

دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

چکیده

امروزه افزایش جمعیت و در مقابل آن خشکسالیهای پیدرپی و کمبود آب، توجه پژوهشگران را به استفاده از آبهای غیر متعارف جلب کرده است. با وجود مزایای استفاده از فاضلابها در کشاورزی، به علت وجود بعضی از آلاینده ها (به خصوص عناصر سنگین) در فاضلابها استفاده از آنها در کشاورزی محدود شده است. لذا کاربرد فاضلابها در کشاورزی به بررسی بیشتر و بهکارگیری مدیریتهای کاراتر نیاز دارد. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر بیوچار و آبیاری با فاضلاب بر فراهمی کادمیم در خاک و رشد گیاه ماش در خاکهای مناطق خشک، در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح بیوچار (صفر، 1%، 2% و 3%) و چهار تیمار آبیاری با نسبتهای مختلف فاضلاب و آب شهری (صفر، 25%، 50% و 100 فاضلاب) اعمال شد. سطوح مختلف فاضلاب باعث افزایش فراهمی کادمیم در خاک شد. افزایش بیوچار، در سطوح بالای فاضلاب موجب افزایش شوری خاک شد و در پی آن فراهمی عنصر کادمیم در خاک نیز افزایش یافت. کاربرد فاضلاب باعث کاهش رشد گیاه شد، اما افزایش بیوچار فقط در سطوح پایین فاضلاب، اثر منفی فاضلاب را بهبود بخشیدو موجب افزایش رشد گیاه شد ولی در سطوح بالای فاضلاب، سبب کاهش رشد گیاه شد.

کلیدواژه ها

بیوچار، پساب، فراهمی کادمیوم، ماش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.