بررسی اثر حافظتی ویتامین C بر عملکرد کلیوی موش صحرایی نر بالغ تحت مواجهه با فرمالدهید

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF01_709
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 884
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر نویانی

دستیار تخصصی طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران

ابراهیم نصیری

دانشیار و هیات علمی علوم تشریح علوم پزشکی گیلان

حسن مولادوست

استادیار فیزیک پزشکی و هیات علمی علوم پزشکی گیلان

حسن امیری

استادیار علوم پزشکی ایران فلوشیپ مسمومیت

چکیده

فرمالدهید(متانال) ماده شیمیایی با بوی زننده است. که برای فیکس نمودن کاداورها، پروسه های بافت شناسی، رزینهای صناعی، تولید فراورده های چوبی پلاستیکی و فیبرهای صنعتی از آن استفاده میشود . فرمالدهید با ایجاد استرس اکسیداتیو اثرات منفی روی دستگاههای بدن از جمله کلیه ها دارد. از آنجا که آنتی اکسیدانها از جمله ویتامینها مانند ویتامین C می توانند در حفاظت از آسیبهای ناشی از این ماده مضر نقش به سزایی داشته باشند. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر حفاظتی ویتامین C در آسیب ناشی از فرمالدهید بر عملکرد کلیوی موش صحرایی نر بالغ می باشد. که این مطالعه بر روی 24 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با وزن 300-250 گرم انجام شد. موشها به 3 گروه 8 تایی تقسیم شدند.که گروه اول (C) به عنوان گروه کنترل دریافت کننده 1cc/kg و گروه دوم (E1) دریافت کننده 10mg/kg فرمالدهید و گروه سوم (E2) دریافت کننده همزمان فرمالدهید 10mg/kg و ویتامین C ا 200mg/kg بودند و پس از 10 روز تزریق روزانه به موشهای با فاصله 3 هفته از آخرین تزریق خونگیری انجام شده و سطح سرمی اوره و کراتینین سنجش شد.که در بررسی ها میزان اوره و کراتینین بر روی 24 سر موش نژاد رت بالغ در 3 گروه C ,E1, E2 اندازه گیری و نتایج حاصل مقایسه شدند . مقایسه نتایج میزان اوره در سه گروه معنیدار بوده است (0.05> P). در گروه تحت مواجهه همزمان فرمالدهید و ویتامین C (E2) در میزان اوره اختلاف معنی دار نسبت به گروه C (کنترل) وجود نداشت (P=0.239) . میزان اوره در گروه E2 نسبت به گروه E1 معنی دار نبوده (P=0.149) . مقایسه نتایج کراتینین در سه گروه معنیدار بوده است (0.05> P) اما تیمار با ویتامینC در گروه E2 نتوانسته از افزایش معنیدارکراتینین در این گروه جلوگیری کند (0.05> P). میزان کراتینین در گروه E2 نسبت به گروه E1 معنی دار نبوده است (P=0.847) . وبا توجه به این مطالعه چنین نتیجه گیری شد که تجویز داخل صفاقی 13 روزه ویتامین C با دوز 200mg/kg میتواند از افزایش اوره ناشی از فرمالین در موشهای بالغ نر بکاهد.

کلیدواژه ها

فرمالدهید،کلیه، ویتامین C ، موش صحرایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.