مقایسه تطبیقی مدیریت بازسازی زلزله سال 1369 گیلان و زنجان و زلزله سال 1382 بم

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی مدیریت جامع بحران در حوادث غیرمترقبه طبیعی
  • کد COI اختصاصی: INDM03_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ظفری

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت در سوانح طبیعی دانشگاه تهران و کارشناس د

مجید جودی

مدیر کل بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی

محمد علیزمانی

رییس گروه مطالعات و تحقیقات بنیاد مسکن انقلاب اسلامی

چکیده

زلزله مخرب سال 1369 گیلان و زنجان و همچنین زلزله سال 1382 بم از جمله مهیب ترین سوانح طبیعی دو دهه اخیر ایران بوده است. وقوع این دو سانحه، سبب تحمیل خسارات فراوان مالی و جانی در مناطق آسیب دیده، بطوریکه در اثر این دو زلزله، قریب به 50 هزار نفر کشته بر جای ماند. از طرفی خسارات فراوان وارده به اماکن مسکونی و تجاری به حدی بود که جهت احیاء مجدد حیات کالبدی مناطق تحت تأثیر سوانح مذکور، بازسازی این مناطق در دستور کار مسئولان ذی ربط قرار گرفت. در زلزله سال 1369 گیلان و زنجان که تقریباً نقطه عطفی در بازسازی های پس از سوانح طبیعی تا آن زمان بود، نقاط قوت فراوانی وجود داشت که مبنای بازسازی های بعدی قرار گرفت؛ مدیران و مسئولان در این زلزله روشهای نوینی را در دستور کار خویش قرار دادند که موفقیت فرآیند این بازسازی را نسبت به گذشته بیشتر نشان می داد. زلزله بم نیز نقطه عطف دیگری در میان بازسازی های اخیر بود؛ چرا که وجود کشته‌های فراوان، تخریب بخش وسیعی از شهر تاریخی بم و نیز مهم‌تر از همه، عدم وجود تجربه مناسب در زمینۀ بازسازی شهری، پیچیدگی این فرآیند را مضاعف نمود. از طرفی با توجه به عمق سانحه و توجه خاص مسئولان و مدیران بازسازی، روش‌های جدیدی در شیوه های مدیریتی بکار گرفته شد که پیش از آن استفاده نشده بود. در این مقاله قصد آن داریم تا با مقایسه تطبیقی مدیریت بازسازی زلزله سال 1369 گیلان و زنجان و زلزله سال 1382 بم در برخی از سیاست های کلان بازسازی، به بررسی تفاوت ها و اشتراکات این دو بازسازی جهت کارآمدتر نمودن مدیریت بازسازی سوانح احتمالی آتی بپردازیم.

کلیدواژه ها

مدیریت بازسازی، زلزله سال 1369 گیلان و زنجان، زلزله سال 1382 بم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.