ارزیابی اثرات زیست محیطی ناشی از احداث سد ماشکید علیا (سراوان)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی مکانیک خاک و مهندسی پی
  • کد COI اختصاصی: SMFE01_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1835
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب الرحمان معصومی

کارشناس ارشد زمین شناسی مهندسی، اداره راه و شهرسازی ایرانشهر

ایوب کرد انجرکی

دانشجو کارشناسی ارشد مهندسی عمران، پردیس دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

در فرآیند سیر تکامل مدیریت محیط زیست به عنوان یک نظام گسترده و پویا برای مواجه با آلودگی و تخریب محیط زیست، رویکردهای پیشگیرانه ای مورد توجه قرار گرفته است. تخریب مستقیم زمینه های فیزیکی و سیستمهای بیولوژیکی همراه با آن بیشترین عوامل تخریب زیست محیطی بوده اند. تاکنون آشکار گردیده که توسعه بدون برنامه ریزی امکان پذیر نخواهد بود و هر قدر برنامه ریزی بیشتر مبتنی بر واقعیات عینی و توانائی های بالقوه طبیعی باشد حصول به اهداف از پیش تعیین شده امکان پذیرتر می شود. احداث سد همانند سایر طرح های عظیم عمرانی دارای پیامدهای مثبت ومنفی زیست محیطی خواهد بود. بنابراین لازم است قبل از صرف هزینه های کلان در شروع احداث سد، ارزیابی های زیست محیطی در طراحی ها و برنامه ریزی های اولیه لحاظ شود. پروژه احداث و بهره برداری سد ماشکید علیا با هدف ذخیره آب، تامین آب شرب شهرستان سراوان، تامین آب کشاورزی وهمچنین کنترل سیلابهای ناشی از طغیان رودخانه برروی رودخانه ماشکید در بخش زابلی، واقع درجنوب غربی شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان قراردارد. این سد با ارتفاع 24 متروحجم مخزن 67 میلیون مترمکعب ازنوع خاکی با هسته رسیاست. منطقه مورد مطالعه در اقلیم خشک با خصوصیاتی همچون کمبود ریزشهای جوی، تبخیر شدید و همچنین درجه حرارت بالا قرار دارد. در این تحقیق تأثیرات ناشی از پروژه در محیط مورد مطالعه بررسی می گردد. بنابراین بهره برداری از سد اثرات مثبت بیشتری نسبت به اثرات منفی در دراز مدت خواهد داشت و به بهبود عمومی وضعیت منطقه کمک بیشتری میکند.

کلیدواژه ها

سد، ماشکید علیا، تاثیرات، زیست محیطی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.