بررسی تغییرات هورمون جیبرلین و بروز مرگ جوانه اولیه (Primary bud necrosis) در بوته های میوه دار و بی میوه انگور عسکری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_0548
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1609
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیژن کاوسی

استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد

سعید عشقی

دانشیار بخش علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

عنایت الله تفضلی

استاد بخش علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی نقش جیبرلیک اسید بر میزان بروز مرگ جوانه انگور عسکری، در یکی از تاکستان های آبی منطقه ی سی سخت (شهرستان دنا) با سن 18 سال و سیستم تربیت پاچراغی و فاصله ی کاشت 3x2/5 متر، اجرا گردید. تمام بوته ها در فصل زمستان بصورت یکسان هرس 60 جوانه ای شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل که فاکتور اول شامل تیمار حذف میوه در 2 سطح (میوه دار و بی میوه) و فاکتور دوم شامل زمان نمونه برداری در 10 سطح ( 40 روز تا 130 روز بعد از شکفتن جوانه) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا گردید. اعمال تیمار حذف خوشه های میوه بلافاصله پس از ظهور آنها بر شاخه ها صورت گرفت. همچنین از درختان میوه دار و بی میوه، مواد گیاهی (جوانه) از 40 تا 130 روز بعد از شکفتن جوانه ها هر 10 روز یکبار، جمع آوری و جهت اندازه گیری هورمون جیبرلین به آزمایشگاه انتقال داده شد. نتایج نشان داد که میزان هورمون جیبرلین در بوتهی بی میوه نسبت به بوته های میوه دار انگور عسکری، بیش تر بود. در هر دو تیمار میوه دار و بی میوه، یک روند افزایشی و کاهشی در میزان هورمون جیبرلین در جوانه مشاهده گردید، به طوری که از 40 تا 70 روز پس از شکفتن جوانه، میزان هورمون جیبرلین در بوته بی میوه بیش تر افزایش داشت. همچنین در ادامه این روند، از 60 تا 120 روز پس از شکفتن جوانه، مقدار جیبرلین در تیمار بی میوه نسبت به تیمار میوه دار بیش تر بود. یک رابطهی مستقیم بین افزایش هورمون جیبرلین ها و بروز مرگ جوانه ی اولیه در انگور عسکری وجود داشت. می توان نتیجه گیری کرد که در شاخه بوته های بی میوه بدلیل داشتن جیبرلین بیشت ر، درصد مرگ جوانه اولیه نسبت بوته های میوه دار بیشتر بود.

کلیدواژه ها

انگور عسکری، بی میوه، جیبرلین، مرگ جوانه اولیه، میوه دار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.