ارزیابی هیدروژئوشیمیایی منابع آب زیرزمینی دشت شاهرود

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE07_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 616
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کلاتگی

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی دانشگاه شاهرود

هادی جعفری

استادیار گروه آب شناسی و زمین شناسی زیست محیطی دانشگاه شاهرود

چکیده

بررسیکمی و کیفی منابع آبی موجود و حفاظت از آنها از اساسی ترین راهکارها در دستیابی به توسعه پایدار است. امروزه به دلیل محدودیت منابع آبی در مناطق خشک و نیمه خشک و کاهش کیفی منابع آب، مدیریت منابع آبهای زیرزمینی از اهمیت خاصی برخوردار است. اینتحقیقجهتبررسیویژگی هایهیدروژئوشیمیاییآبخوان دشت شاهرودانجامشدهاست.58 نمونه آب زیرزمینی جهت آنالیز های مختلف هیدروشیمیایی برداشت شد. مقادیر pH و هدایت الکتریکی در تمامی نمونه ها ومقادیر آنیونها و کاتیونهای اصلی فقط در 27 نمونه انتخابی اندازه گیری گردید. نتایج نشان دادکه مقادیر هدایت الکتریکی به سمت جنوب آبخوان به دلیل وجود واحدهای مارنی و گچی بسیار افزایش می یابد و به حداکثر 12500 میکروزیمنس بر سانتی متر می رسد.مقادیر pH نمونه ها در دو منطقه شهری و حاشیه جنوب شرق آبخوان کمتر از 1/7 می باشد. در منطقه شهری تغذیه ناشی از فاضلاب باعث کاهش مقدار pHشده و در منطقه جنوب آبخوان نیز اکسیدهای آهن موجود در خاک بر کاهش pHاین مناطق اثر گذار بوده است.تیپ آب در مناطق حاشیه جنوب آبخوان و در انتهای آبخوان به دلیل افزایش یون کلر در نوع کلروره بوده و در نواحی میانی دشت بی کربناته بوده است. با توجه به بررسی های انجام شده بیشترین عامل تاثیر گذار بر کیفیت و شوری آب، سازندهای مارنی واقع در جنوب دشت بوده است.

کلیدواژه ها

هدایت الکتریکی، خصوصیات کیفی، هیدروژئوشیمی، تغییرات مکانی، آبخوان شاهرود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.