اثر پارامترهای ژئومکانیکی بر پایداری مغارهای نمکی ذخیره سازی گاز طبیعی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس مکانیک سنگ ایران
  • کد COI اختصاصی: IRMC05_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین عسگری

دانشگاه صنعتی شاهرود

احمد رمضان زاده

دانشگاه صنعتی شاهرود

سید محمد اسماعیل جلالی

دانشگاه صنعتی شاهرود

بنوآ بروارد

چکیده

ذخیره سازی گاز طبیعی در مغارهای نمکی از حدود نیم قرن پیش اغاز شده است. مهمترین دلایل استفاده از این فضاهای زیرزمینی به عنوان محلی جهت ذخیره سازی گاز به پایداری و استحکام طبیعی این فضاها مربوط می شود. برای ایجاد یک مغار پایدار لازم است تا کلیه عوامل موثر بر رفتار مغار در نظر گرفته شوند . طراحی مغارهای نمکی ذخیره سازی گاز طبیعی شامل تعیین پارامترهای هندسی (عمق ، ارتفاع، قطر، ضخامت پیلار و سقف نمکی) ، پارامترهای بهره برداری (فشارهای کمینه/ بیشینه، دوره سیکل، عمر بهره برداری)، خصوصیات سازند نمکی (مدول های الاستیک و خصوصیات خزشی) و ساختار زمین شناسی (ضخامت روباره) می شود . اثر هر کدام از این پارامترها بر پایداری مغار باید به دقت ارزیابی گردد هدف از انجام این تحقیق ارزیابی اولیه اثر پارامترهای ژئومکانیکی شامل خصوصیات الاستیک و خزشی سنگ نمک بر پایداری مغارهای نمکی است که با روش تحلیل حساسیت و استفاده از مدل سازی عددی انجام پذیرفته است. در این تحقیق با استفاده از نرم افزار المان محدود دو بعدی LOCAS به بررسی و ارزیابی اثر پارامترهای ژئومکانیکی بر پایداری مغار پرداخته شد. در مجموع نتایج نشان می دهد که خصوصیات خزشی سنگ نمک (به ویژه انرژی فعال سازی) نسبت به پارامترهای الاستیک، بیشترین تاثیر را بر وضعیت پایداری مغار نشان دادند.

کلیدواژه ها

مغار نمکی، ذخیره سازی گاز، تحلیل پایداری، پارامترهای خزشی و الاستیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.