تحلیل الگوهای سینوپتیکی و شاخص های ناپایداری منجر به وقوع بارش های نیمه سنگین و سنگین در استان لرستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش علوم جغرافیایی ایران 1393
  • کد COI اختصاصی: ICGS01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 958
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب اکبری

کارشناس اداره کل هواشناسی استان لرستان

مجتبی سیاه منصور

کارشناس اداره کل هواشناسی استان

فرناز نصیری

کارشناس اداره کل هواشناسی استان لرستان

چکیده

به منظور بررسی الگوهای همدیدی بارش های نیمه سنگین و سنگین در استان لرستان روزهای همراه با بارش بیش از 20 میلیمتر در نظر گرفته شد. برای تعیین ناپایداری ها از شاخص ناپایدار ki و شولتر ایستگاه جو بالا کرمانشاه استفاده شد. سپس داده ها در نرم افزار SPSS به روش تحلیل مولفه های اصلی مورد تحلیل قرار گرفته شد. نتایج نشان داد که دو الگوی سینوپتیکی غالب که منجر به وقوع بارش های سنگین می شوند. سپس کمیت های فشار، ارتفاع تراز 500 هکتوپاسکال برای این دو الگو بررسی شدند. با توجه به مسیر حرکت این دو الگو و نحوه قرار گیری محور ناوه ها مهمترین منبع ایجاد بارش های سنگین ادغام الگوهای کم فشار سودانی و مدیترانه ای است که با کسب رطوبت کافی و مناسب از سمت دریای سرخ و نیز دریاهای جنوب به سمت نوار غرب کشور حرکت می کنند. در اکثر روزهای نمونه شاخص k با بالای 30 و شاخص شولتر نیز همواره عددی منفی است.

کلیدواژه ها

لرستان، بارش سنگین، تحلیل عاملی، الگوهای همدید، شاخص k، شاخص si

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.