تحلیل پایداری شیب معدن بر اساس تفسیر زمین آماری پارامترهای ژئوتکنیکی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس مهندسی معدن
  • کد COI اختصاصی: IMEC05_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه شادمان

دانشجوی دکتری دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

حسین حسنی

دانشیار دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

پرویز معارف وند

دانشیار دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

حسن مدنی

استادیار دانشکده مهندسی معدن و متالورژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

طراحی و تحلیل پایداری دیواره های معادن از مهمترین مسائل معدن کاری روباز است. پیشرفت روش های استخراج که بیش از هر چیز مرهون ظهور تجهیزاتی عظیم و پیشرفته است، ایجاب میکرد که روش های پایدارسازی متناسب با آنها ابداع و اعمال شود. بنابراین روش های تحلیل پایداری نیز روز به روز توسعه یافتند. تقریباً تمامی ریزشهای شیروانی های سنگی علی الخصوص در معادن در ارتباط با ناپیوستگیها هستند، این ناپیوستگیها شامل فصل مشترک لایه ها، گسل ها و درزه های بزرگ هستند. در این تحقیق تعداد 34 گمانه ژئوتکنیکی در محدوده پیت شماره یک معدن سنگ آهن گل گهر، واقع در استان کرمان در جنوب شرق ایران، حفر شد. نمونه های حاصل از این گمانه ها تحت آزمایش های ژئوتکنیکی قرار گرفته و مقادیر پارامترهای: اندیس کیفی سنگ (RQD)، زاویه اصطکاک داخلی ( φ)، مقاومت چسبندگی توده سنگ (C) و مقاومت فشاری تک محوره توده سنگ (UCS) محاسبه شدند. سپس تئوری متغیرهای ناحیه ای در تحلیل و تفسیر تغییرپذیری فضایی مقادیر این پارامترها به کار گرفته شد. به منظور تعیین پراکندگی متغیرهای ناحیه ای ابتدا تابع واریوگرام تعیین شد و با مشخص شدن پارامترهای تخمین، مقادیر پارامترهای ژئوتکنیکی برای هر یک از بلوکهای محلی واقع بر دیواره پیت تخمین زده شد سپس مدلهای تفسیری تغییرات متغیر ناحیه ای تهیه شد که این مدلها قابل استفاده در طراحی شیب های ماکسیمم پایدار در دیواره معدن خواهند بود. نتایج نشان داد که توزیع پارامترهای ژئوتکنیکی با مقادیر پایین در ارتباط با توزیع ناپیوستگیها به خصوص گسلها در منطقه مورد بررسی است.

کلیدواژه ها

پایداری، پارامترهای ژئوتکنیکی، ناپیوستگی، مدلسازی زمینآماری، معدن سنگ آهن گل گهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.